"Berači snova": 24sedam na susretu sa glumcima povodom premijere u Zvezdara teatru

09.03.2021

13:23 >> 15:59

0

Na generalnim probama čuli smo smeh publike, ali nasmejana lica nismo videli od maski. Ono što jesmo primetili, jeste da se publika jednim okom smeje, a drugi

"Berači snova": 24sedam na susretu sa glumcima povodom premijere u Zvezdara teatru
Copyright 24sedam / Goran Sivački

Predstava “Berači snova” Vladimira Đurđevića, nakon više odlaganja, napokon će imati svoju premijeru 11. marta na sceni “Bata Stojković” u Zvezdara teatru.

Kako je objasnio danas autorski tim, na čelu sa rediteljem Božidarom Đurovićem, “Berači snova” su priča o našim ljudima, o kumovima i komšijama, sinovima i majkama, očevima i kćerima, i o jednom dedi.

– Berači snova znaju i šta bi i kako bi, ali im nešto ne da. Beračima snova izmiče sadašnjost dok zagledani u budućnost pate zbog prošlosti. Berači snova ne mogu da se probude iako nisu ni zaspali. Barači snova su i oni na sceni i oni u gledalištu. Berači snova su posvećeni mom ocu. Posveta su i čuvenim “Maratoncima” koji slave 50 godina od nastanka, te sam nekoliko motiva povezao baš sa ovim kultnim komadom – kazao je Đurđević.

24sedam / Goran Sivački

Reditelj Đurović citirao je staru poslovicu: “Ako hoćeš da nasmeješ Boga, kažu mu svoje planove”, aludirajući na to da je ceo proces rada na predstavi, odlaganje proba i premijera, trajao godinu dana, ali je i istakao da mu je veoma drago što su imali toliko vremena da posvete tekstu kao što je ovaj.

– Glumački ansambl je bio uporan, istrajan i radili smo u radosti. Iako priča nije ni malo laka, humor je utkan u naš narod i on nas je sigurno kroz istoriju spasio. Govoreći o ovom komadu, pala mi je na pamet narodna izreka “Snovi dolaze iz stomaka”. Ova priča je gotovo o veku našeg naroda. Tokom nje videćemo kako se na ljudsku psihu i ljude prelamaju i utiču društvena uređenja. I naši preci su prolazili kroz različita uređenja, pa i mi. Ne kaže se slučajno u “Tihom Donu”: “Ni travi nije svejedno na kakvoj zemlji raste, a kamoli čoveku” – objašnjava reditelj i dodaje:

Promo / Jakov Simović

– Ova predstava je duboko utemeljena u nemiloj našoj društvenoj zbilji. Mi živimo u vremenu čuda, a ovaj komad svedoči o raspadu jedne porodice i društva uopšte. Sudeći po reakcijama publike na otvorenim generalnim probama, smeh smo čuli, ali nasmejana lica nismo videli od maski. Ono što jesmo primetili, jeste da se publika jednim okom smeje, a drugim plače. Rad mi je doneo veliku pozorišnu radost i nadam se da će to publika osetiti.

24sedam / Goran Sivački

Ivan Jevtović igra treći put na sceni Zvezdara teatra, prvi put je to bilo 1997. u komadu “Virus”, zatim u “Suze su ok”, a sada će u ovoj predstavi tumačiti, kako kaže, jednog gadnog lika – komšiju Rašida, s kojim se “životno borio tokom ovih godinu dana”.

– Radost je što nam je omogućeno da se bavimo svojim poslom. Duško Kovačević je, po mojoj proceni, u pravom trenutku počeo da neguje svog pravog naslednika – Đurđevića. Malo ko zna da je Duško i sjajan fudbaler. Imao sam tu čast da s njim igram i da u nekoliko navrata izvedemo nekoliko akcija, da mi on doda, a ja “makazicama” dam go. Ovo što se danas dešava je upravo to, spektakularne makazice Vlade Đurđevića koji je zajedno sa maestralnim rediteljem nama omogućio da u dugom procesu preispitujemo sebe i druge, i da u ovim okolnostima radimo kao nekad. U međuvremenu zbog ove liberalno-tržišno-kapitalističke utakmice, proces rada na bilo kojoj predstavi je kratak i traje oko 40 dana – kazao je Jevtović.

24sedam / Goran Sivački

Joakim Tasić takođe igra negativnog lika koji je, kako objašnjava glumac, reprezent 21. veka i mladih koji na pogrešan način žele da na brzinu dođu do bogatstva.

U ansamblu su i Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović i Siniša Ubović.

Pročitajte još

– Na pomenutim generalnim probama polagali smo ispit verodostojnosti likova jer je teško preneti tako realističke junake koji su svuda oko nas. Moj lik podseća i na mog oca i sve naše očeve koji se trude da poštenim radom obezbede svojoj porodici život. On je na margini jer živi od minimalca i odlučuje da promeni nešto u svom životu, da uzme stvari u svoje ruke i da poštenim radom živi malo bolje, ne da napravi čudo. Teško mi je da govorim o tome jer je taj čovek personifikacija, simbol ovog našeg društva, onog dela koji želi da živi pošteno  i malo bolje. Nadam se da će doći dan kada će se ostvariti naši snovi da će mali čovek početi da živi pošteno i da živi malo bolje – kazao je Maričić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike