Posle 117 godina rešena misterija jedne od najpoznatijih slika na svetu

10.03.2021 | 09:52 >> 11:43

Autor: Dejan Ćirić

Skrivena poruka u gornjem levom uglu slike konačno je dešifrovana

Copyright Profimedia

Čuveno delo Edvarda Munka „Vrisak“ sadrži skrivenu poruku, koju stručnjaci već 117 godina pokušavaju da reše. Ko je na slici napisao reči „Ovo je samo ludak mogao da naslika“, koje se nalaze u gornjem levom uglu slike, na starom norveškom jeziku i kriju li one dodatnu poruku, misterija je koja je razrešena prošlog meseca.

Reči mogu da vide samo oni koji ih traže, jer krvavo nebo i mala figura koja podseća na duha, sa rukama na licu i razjapljenim ustima, odvlače svu pažnju. Ipak, ko je napisao reči na platnu norveškog slikara zanimalo je istoričare umetnosti duže od veka, a sada su uvereni da je misterija konačno rešena.

Copyright Profimedia

„Vrisak“ je završen 1893. godine, a Munk je bio inspirisan šetnjom na koju je u suton otišao sa dvojicom prijatelja. Kada je zastao da se odmori, video je „krv i jezike vatre“ iznad fjordova.

– Prijatelj mi je prišao, a ja sam drhtao od nervoze i osetio večni vrisak koji se proteže kroz prirodu – napisao je jednom prilikom umetnik.

Niko nije primetio natpis na slici sve dok deceniju kasnije danski kritičar umetnosti nije zapazio reči i pripisao ih vandalima. Ipak, tek 2008. godine kustos Gerd Vul predložila je teoriju da je komentar ostavio sam autor. Zaključak je stigao mnogo godina kasnije, jer su sve do sada stručnjaci istraživali Munkovu biografiju.

Copyright Edvard Munk Profimedia

Reči je, bez sumnje, napisao Edvard Munk, rekla je Mai Brit Guleng, kustos Nacionalnog muzeja u Norveškoj. Ne samo da se Munkov rukopis podudarao sa porukom, već je i sam smisao odgovarao slikarevom stanju uma.

– Sam rukopis, kao i događaj, nastali su 1895. godine, kada je Munk prvi put pokazao sliku u Novreškoj – rekla je Gulen.

Pročitajte još

Da bi se otkrio autor poruke, tim u Nacionalnom muzeju u Norveškoj, prvo je morao u potpunosti da otkrije samu poruku.

– Bilo ju je vrlo teško protumačiti. Kroz mikroskop možete videti da su linije olovke fizički na vrhu boje i primenjene su nakon završetka slikanja – rekao je Teri Ford, konzervator u Nacionalnom muzeju Norveške.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam