Momo Kapor dobija legat: Jedan od najlepših beogradskih parkova čuvaće zaostavštinu velikog pisca i slikara

13.03.2021

15:16

0

Autor: Dejan Ćirić

- Ovo je divna vest, koju već dugo sa nestrpljenjem iščekujemo i dočekujemo sa ogromnim uzbuđenjem i oduševljenjem - rekla je Ljiljana Kapor

Momo Kapor dobija legat: Jedan od najlepših beogradskih parkova čuvaće zaostavštinu velikog pisca i slikara
Copyright Facebook/Zadužbina Momo Kapor

Čuveni pisac i slikar Momo Kapor dobiće svoj legat, i to u Karađorđevom parku na Vračaru, pišu „Novosti“.

Neuslovni stari objekat JKP „Zelenilo Beograd“ trenutno nema namenu, i biće urađen za potrebe legata, kojim će upravljati udovica pokojnog pisca.

Facebook/Zadužbina Momo Kapor

– Ovo je divna vest, koju već dugo sa nestrpljenjem iščekujemo i dočekujemo sa ogromnim uzbuđenjem i oduševljenjem – rekla je Liljana Kapor i dodala:

– Dugo već o tome razgovaramo, da se na tom mestu formira legat, kome ću ja ostaviti deo slika, materijale iz ateljea i mnogo toga iz Momine ostavštine. Dole će biti otvorena i lepa galerija i to je, čini mi se, prvi muzej tog tipa, poput „Cvijete Zuzorić“ recimo, koji Grad formira posle mnogo vremena. Veoma sam zahvalna upravi grada i Goranu Vesiću koji je predložio da ovaj muzej bude na tom mestu, a idejni projekat koji ću pokloniti Gradu je završen – istakla je.

Facebook/Zadužbina Momo Kapor

U legatu će se naći sva zaostavština Mome Kapora. Tamo će biti premešten kompletan ambijent u kome je Kapor živeo i radio – njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta.

Pročitajte još

Ova postavka će stalno biti dostupna javnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike