Danas proglašenje zvaničnih nominacija za Oskara: Ovo su dosadašnja predviđanja

15.03.2021

09:59 >> 10:03

0

Program će biti organizovan u dva dela, a vodiće ga glumica i producentkinja Prijanka Čopra-Džonas i pevač, tekstopisac i glumac Nik Džonas

Danas proglašenje zvaničnih nominacija za Oskara: Ovo su dosadašnja predviđanja
Copyright Profimedia

Zvanične nominacije za Oskara biće objavljene danas kada će se saznati kandidati za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, i to u 23 kategorije.

Program će biti organizovan u dva dela, a vodiće ga glumica i producentkinja Prijanka Čopra-Džonas i pevač, tekstopisac i glumac Nik Džonas.

Rubrika časopisa “Variety”, posvećena filmskim nagradama, napravila je predviđanja za ovogodišnje pobednike, sudeći prema dosadašnjim spekulacijama, ocenama, kritikama i vestima.

Pišu kako će se “glave kotrljati na današnjim objavama nominacija”, kao i da je ovo ujedno i najduža sezona, s obzirom na to da je dodela Oskara pomerena zbog aktuelne situacije na 26. april.

Profimedia

Među najznačajnijim kategorijama su svakako one koje će odrediti najbolji igrani film, glumca, glumicu i reditelja, te sporednog glumca i glumicu.

Predviđa se da će “Nomadland” imati najveći broj nominacija, ali ovo ostvarenje prate i “Minari” i “The Trial of the Chicago 7” i mogli bi da budu blizu sa sedam, ali prvi je borac u nekoliko trka, što bi moglo dovesti do devet, čak deset nominacija.

Gigant Netflix nesumnjivo će biti vodeći studio, koji će, kako se čini, primiti između 34 i 44 nominacije za Oskara, što bi bio veliki porast u odnosu na prošlogodišnje 24 nominacije.

“The Trial of the Chicago 7” izgleda kao snažan “izazivač” “Nomadlanda” (Netflix) za najbolji igrani film. Što se tiče ostalih Netflixovih projekata, “Ma Rainey’s Black Bottom” i “Mank”, takođe, su solidne opklade, kako navodi “Variety”.

Čini se da “Da 5 Bloods” reditelja Spajka Lija ide ka ispadanju iz nominacija, ali ostaje nada da bi mogla pomoći podrška Delroju Lindou i Čadviku Busmenu na glasačkim listićima.

“Promising Young Woman” mogla bi da leti tako visoko sa sedam glasova, ali se sve više čini da će imati samo četiri. Mnogi veruju da bi ovo ostvarenje čak moglo biti potencijalni plen u vrhunskoj kategoriji s puno strastvenih fanova unutar Akademije.

“The Father” kompanije “Sony Pictures Classics” ima široku podršku u međunarodnoj zajednici, posebno nakon što je dobio snažan podstrek na BAFTA i dobio pojačanje na dodeli “Zlatnog globusa”.

“One Night in Miami” i “Sound of Metal”, studija “Amazon”, imaju svoje fanove, ali neki stručnjaci se nisu složili oko toga kako bi njihov put mogao izgledati. Film Redžine King “One Night in Miami” kreće na ovo putovanje iz Venecije, u seni “Nomadlanda”, dok se drama Darijusa Mardera “Sound of Metal” pojačala u poslednjih nekoliko sedmica prema glasanju.

Među potencijalnim nominacijama za najboljeg reditelja spominju se Klou Zao (Nomadland), Eron Sorkin (The Trial od the Chicago 7), Li ajzak Čank (Minari), Emerlad Fenel (Promising Young Woman), Florijan Celer (The Father), Redžina King (One Night in Miami), Dejvid Finčer (Mank), Spajk Li (Da 5 Bloods), Sofija Kopola (On the Rocks), Džordž Kluni (The Midnight Sky)…

Kada govorimo o kategoriji za najbolji strani film, predvodnik favorita za nominaciju je ostvarenje “Another Round”, a u stopu ga prati francusko ostvarenje “Two Of Us”.

Najbolji glumac i glumica

Kada je reč o najboljim glumcima spominju se neka nova imena, nikada ranije nominovana, ali i dobro poznati glumci s A liste, poput Bena Afleka, Toma Henksa, Gerija Oldmana…

Isto je i s glumicama. Među potencijalnim nominovanim spominju se, između ostalih, Frencis Mekdormand, Viola Dejvis, Sofija Loren…

Pročitajte još

Dodela nagrada Američke akademije, poznatija kao Oskar, najprestižnija je holivudska umetnička nagrada u filmskoj industriji. Najnagrađivaniji filmovi u istoriji su “Ben-Hur”, “Titanik” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja” sa 11 statua.

Filmovi s najviše nominacija u istoriji Akademije su “All About Eve”, “Titanik” i “La La Land” sa po 14 nominacija, a “La La Land” je jedini film od navedenih koji nije dobio Oskara za najbolji igrani film.

Vudi Alen ima najviše pobeda u kategoriji za originalni scenario, odnosno tri i 16 nominacija. Čarls Braket, Pedi Čajevski, Kventin Tarantino i Bili Vajlder pobedili su po dva puta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike