Ubistvo pod maskama: Kako je atentat na kralja bio inspiracija Verdiju za čuvenu operu

16.03.2021 | 16:44 >> 18:36

Autor: Redakcija 24sedam

Cenzura je zabranila da likovi na sceni predstavljaju stvarne događaje sa evropskog dvora, te su morali da budu izmenjeni kako ih publika ne bi prepoznala

Copyright Pixabay

Inspiracija za čuvenu operu “Bal pod maskamaĐuzepeu Verdiju bio je stvarni događaj – atentat na švedskog kralja Gustava III koji je izvršen na današnji dan 1792. godine tokom maskenbala u “Rojal operi” u Stokholmu.

Kralj je preminuo 29. marta, a Verdi je prema libretu Eužena Skriba komponovao muziku.

Copyright Profimedia

Međutim, pošto se atentat dogodio relativno skoro, ali i zbog pokušaja atentata na Napoleona III 1858, cenzura je zabranila da likovi opere predstavljaju događaje sa evropskog dvora, te su morali da budu izmenjeni.

Copyright Profimedia

Jedan od razloga je i želja vlasti da se izbegnu događaji sa ranijih Verdijevih premijera, kao što je “Nabuko”, kada je libreto prepun patriotskih osećanja uzbudio javnost u toku borbi za oslobođenje Italije, poznatih kao Risorđimento (Rissorgimento).

Kako su zahtevali, u opticaj dolazi ili Amerika ili neka država na Kavkazu. Verdi se odlučuje za Ameriku i radnju prebacuje jedan vek ranije, iako se takvi događaji, kao i odnosi između vladara i naroda, nisu mogli dogoditi u puritanskoj engleskoj koloniji XVII veka.

Copyright Profimedia

U toj izvedbi kralj postaje guverner, ali ubrzo potom, sve češće se ova opera izvodila sa originalnim likovima, uz nužne manje izmene u libretu (kao što je u Renatovoj ariji, gde se tekst “…cara la mia patria…” (draga moja otadžbino) menja u “…cara la mia Svezia…” (draga moja Švedsko).

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam