Disova nagrada pesniku Stevanu Tontiću

17.03.2021

14:47

0

Autor: Dejan Ćirić

U obrazloženju žirija između ostalog se navodi da je književnik sazdao bogat i razgranat pesnički opus

Disova nagrada pesniku Stevanu Tontiću
Copyright Printscreen/Rtv Vojvodina

Žiri za dodelu Disove nagrade jednoglasno je doneo odluku da to priznanje za 2021. godinu dodeli savremenom srpskom pesniku Stevanu Tontiću.

U obrazloženju žirija koji su činili Saša Radojčić, Marko Avramović i Mihajlo Pantić, između ostalog se navodi da je Tontić od prve objavljene knjige „Nauka o duši i druge vesele priče“ (1970), do za sada najnovije „Hristova luda“ (2017), sazdao bogat i razgranat pesnički opus.

– Uvek je ostajao u znaku vrlo aktivnog odgovora kako modernoj srpskoj pesničkoj tradiciji, u čijem nizu je Vladislav Petković Dis jedan od nezaobilaznih utemeljivača i orijentira, tako i gotovo svim, po pravilu teškim, neodgonetljivim pitanjima našeg doba, te posebno, disovski rečeno, iskušenjima „naših dana“ – stoji u obrazloženju.

Nagrađeni pisac je sastavio je antologije „Novije pjesništvo Bosne i Hercegovine“ (Sarajevo, 1990) i „Moderno srpsko pjesništvo – velika knjiga moderne srpske poezije od Kostića i Ilića do danas“ (Sarajevo, 1991).

Pročitajte još

Stevan Tontić prevodi sa nemačkog jezika. Za prevod poezije Petera Huhela 2016. godine dobio je Nagradu „Miloš N. Ðurić“, a na nemački jezik je, zajedno sa V. Kalinkeom, preveo „Liriku Itake“ Miloša Crnjanskog. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike