"Novi val – 40 godina nakon": Festivalska premijera dokumentarca o kultnim bendovima Jugoslavije u Domu omladine

19.03.2021

09:50

0

Film između ostalog govori i o fenomenu i činjenici da se i danas s jednakim žarom govori o ovom možda i najvažnijem muzičkom pokretu u bivšoj državi

"Novi val – 40 godina nakon": Festivalska premijera dokumentarca o kultnim bendovima Jugoslavije u Domu omladine
Copyright Električni orgazam / ATAImages

“Novi val – 40 godina nakon” je dokumentarni film u produkciji CMC televizije i u saradnji s izdavačkom kućom Croatia Records, a koji je premijerno prikazan u januaru na CMC televiziji i to u dva dela. Svetsku festivalsku premijeru imaće na Martovskom festivalu čije je 67. i 68. izdanje pomereno zbog epidemiološke situacije u Srbiji s marta na april (19 – 25. april).

Film autora i scenarista Nikole Kneževića, koji uz Olgu Kepčiju potpisuje i režiju, prati priču oko četiri novotalasna albuma kojima Croatia Records slavi 40 godina ovok muzičkog pokreta: “Paket aranžman”, Šarlo akrobata – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Električni orgazam – “Električni orgazam” i Haustor – “Haustor”.

Promo / Jugoton Croatia records

Ujedno nas vraća u period od pre 40 i više godina prilikom nastanka panka, preteče novog talasa. Obuhvata i period samog delovanja Novog talasa, bendove i muzičare, ali govori i o ovom fenomenu kao i o činjenici da se i danas s jednakim žarom govori o ovom možda i najvažnijem muzičkom pokretu u bivšoj državi.

Dokumentarni film je sniman većinom u Zagrebu i Beogradu, a u njemu možemo čuti neke od glavnih aktera Novog talasa kao što su Srđan Gojković iz Električnog orgazma, Srđan Sacher i Darko Rundek iz Haustora, Zdenko Kolar iz VIS Idola, kao i Jurij Novoselić i Max Juričić iz grupe Film, dok su deo filma i producenti, muzički kritičari i novinari, dizajneri i fotografi, a korišćeni su i arhivski snimci CMC televizije u kojima možemo videti Dušana Kojića Koju iz Šarla akrobate i Discipline kičme i pokojnog Vladu Divljana iz VIS Idola.

Pročitajte još

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularno zvani Martovski festival, svoje 67. i 68. izdanje održaće od 19. do 25. aprila, a jedna od najvažnijih premijera biće upravo film “Novi val – 40 godina nakon”, piše Headliner.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike