Nesvakidašnje obeležavanje Svetskog dana poezije: 100 pesnika i bezbroj stihova

21.03.2021

06:41 >> 10:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Maratonski festival trajaće od 10 do 22 sata, sve vreme virtuelno

Nesvakidašnje obeležavanje Svetskog dana poezije: 100 pesnika i bezbroj stihova
Copyright Pixabay

Svetski dan poezije danas će biti obeležen onlajn preko Fejsbuk stranice i Jutjub kanala Društva književnika Vojvodine iz Novog Sada, najavili su organizatori.

Maratonski dan posvećen poeziji trajaće od 10 do 22 sata, sve vreme virtuelno, a čak 100 pesnika će učestvovati u video prilozima ovog jedinstvenog projekta.

Cilj festivala je da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta.

Pixabay

UNESKO je 1999. godine proglasio 21. mart za Svetski dan poezije, a osmišljen je sa namerom da se javnost podseti na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, a takođe i da se podrži jezička raznolikost.

Petnaesti put Društvo književnika Vojvodine organizuje smotru povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležava u svim svetskim značajnijim prestonicama kulture, a u ovom onlajn projektu pored pesama na srpskom jeziku, govoriće se i stihovi na mađarskom, slovačkom, rumunskom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom i drugim jezicima sveta.

Video snimke svojih pesma u trajanju od dva minuta poslalo je 100 savremenih domaćih i stranih pesnika iz skoro svih značajnih evropskih centara književnosti.

Pixabay

Od inostranih imena učestvovaće Žerar Kartije, Gabrijel Alten, Žan Portan, Eduard Moge, Mario Martin, Katalin Ladik, Hans Mihael Špajer, Nikolaj Jeremin, Boris Orlov i drugi.

Pročitajte još

Domaći književnici koji će se predstaviti publici su Radmila Lazić, Pero Zubac, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Aleksić, Radivoje Šajtinac, Jovan Zivlak, Radomir Andrić, Enes Halilović, Radomir Uljarević i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike