Povelju Matice srpske dobio Radovan Beli Marković

27.03.2021

11:58 >> 12:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Prema tradiciji nagradu je dobila i jedna ustanova kulture - Kolarčeva zadužbina u Beogradu, za negovanje srpske jezičke kulture i ćiriličnog pisma

Povelju Matice srpske dobio Radovan Beli Marković
Copyright Printscreen/RTS

Povelje Matice srpske za 2020. godinu, prema odluci stručnog žirija, dobili su književnik Radovan Beli Marković za negovanje srpskog književnog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti, kao i akademik Slobodan Remetić za negovanje srpske jezičke kulture i ukupan doprinos srpskoj lingvističkoj nauci, objavila je direkcija te nagrade iz Novog Sada.

Kopija prvog “Matičnog kruga” Promo/Matica srpska

Takođe, akademik Milorad Radovanović posthumno je dobio Povelju za ukupan doprinos izučavanju srpskog standardnog jezika, sociolingvistike i opšte lingvistike, a prema tradiciji nagradu je dobila i jedna ustanova kulture – Kolarčeva zadužbina u Beogradu, za negovanje srpske jezičke kulture i ćiriličnog pisma.

Pročitajte još

Stručni žiri za negovanje srpske jezičke kulture radio je u sastavu: prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Veljko Brborić, prof. dr Mato Pižurica, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i prof. dr Rada Stijović.

Oni su na sednici održanoj juče jednoglasno doneli odluku za sve navedene dobitnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike