Detinjstvo obeleženo ratom: Najavljena premijera komada "Tiho teče Misisipi" u BDP

02.04.2021

17:16 >> 16:18

0

Komad je rađen po romanu Vladimira Tabaševića koji je 2015. godine nominovan za Ninovu nagradu

Detinjstvo obeleženo ratom: Najavljena premijera komada "Tiho teče Misisipi" u BDP
Copyright Foto: 24sedam / Goran Sivački

“Tiho teče Misisipi” roman je Vladimira Tabaševića po kojem je uradio dramatizaciju za istoimenu predstavu čija će premijera, u režiji nagrađivanog hrvatskog reditelja Ivice Buljana, biti izvedena 6. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva, objašnjavaju autori.

Na današnjoj konferenciji za medije, Tabašević, koji je ovom predstavom debitovao u pozorištu, istakao je da je imao zadovoljstvo da radi sa celom ekipom, jako je zadovoljan glumcima i saradnjom sa čuvenim rediteljem.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

“Misisipi” je inače bio prvi roman koji je on napisao i te 2015. godine odmah ušao u uži izbor NIN-ove nagrade, da bi kasnije osvojio značajno regionalno priznanje “Mirko Kovač”.

Reditelj Buljan je kazao ovom prilikom da je pozorišna predstava čin u kome nema unapred zacrtanih ciljeva, što je bio slučaj i u radu na ovom komadu.

– Sam roman nije sastavljen od dramskih i dijaloških situacija ili dramskih likova, već je to jedan raspršeni svet maštanja, snova, izmišljenih situacija. Važno je napomenuti da nije reč o adaptaciji romana, već će publika moći da vidi postojeće likove u drugačijim situacijma. Zadatak nam je bio da u našem kreativnom ambijentu ponovo sastavimo sve te zanimljivosti i stanja koje roman nudi. Ukratko mogu reći da je ovo veoma slobodna interpretacija motiva priče o jednom mladiću koja nas vodi ka njegovom odrastanju – objasnio je reditelj, jedan od dvojice autora dramatizacije romana.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

Odrastanje je, kako je Buljan dodao, nažalost na ovim prostorima bilo obojeno ratom i po tome se razlikujemo od ostalih naroda u svetu kada se obrađuje ta tema.

– Zajedničko je ipak kulturološko-emotivno nasleđe što je u predstavi predstavljeno kroz veoma emotivni svet koji će glumci na sceni preneti kroz muziku i pevanje – istakao je reditelj.

U predstavi “Tiho teče Misisipi” igraju Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

Glumica Vesna Čipčić je rekla da je srećna što u ovoj predstavi radi sa “ekipom iz snova”.

Pročitajte još

– U ovom periodu svog rada ja svakako volim da dosta učim od mladih što mi je veoma dragoceno i u ovom komadu. Pokušali smo da veoma specifičnan lirski roman pretočimo u zanimljiv dramski čin i nadam se da smo uspeli. Nikad nisam u karijeri na ovaj način radila predstavu, a verujem ni sve moje mlađe kolege, jer rad sa rediteljem je stvarno bilo nešto posebno. Ova predstava ima pregršt divnih pesama iz one nekadašnje naše zemlje i onog vremena i sve je uživo, a ne plejbek – istakla je Čipčićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike