Posle jednog veka ukinuta filmska cenzura

07.04.2021

14:25 >> 12:26

0

Autor: Dejan Ćirić

U proteklih stotinu godina skoro 35.000 filmova kontrolisla je komisija za cenzuru, a od 1944. trećina je, nakon rezova i promena, bila puštena u bioskopske s

Posle jednog veka ukinuta filmska cenzura
Copyright Profimedia

Dekretom ministra kulture u Italiji je prestrala da važi filmska cenzura. Agencija Ansa podseća da filmska cenzura ima stogodišnju tradiciju i da se pojavila govoto istovremeno kada i prvi filmovi za publiku u Italiji, 1914. godine.

U proteklih stotinu godina skoro 35.000 filmova kontrolisla je komisija za cenzuru, a od 1944. trećina je, nakon rezova i promena, bila puštena u bioskopske sale. Vremenom su se menjala pravila, pa je cenzura od stroge političke, religiozne i socijalne kontrole postala više jedna vrsta odbrane prava maloletnika od neodgovarajućih filmskih sadržaja.

Profimedia

Među cenzurisanim filmovima poznati su Bertolučijev “Poslednji tango u Parizu”, “Roko i njegova braća” i “Dolče vita”, ostvarenja koja se danas smatraju remek-delima svetske kinematografije.

Umesto komisije za cenzuru proizvođači filmova će biti obavezni da sami klasifikuju film u cilju zaštite dece i maloletnika od sadržaja koji podstiču na nasilje, promovišu oružje ili neodgovarajući seksualni sadržaj.

Pročitajte još

Filmovi će ubuduće nositi oznake (etikete), da su pogodni za svu publiku, da nisu za decu do šest godina starosti, ili da se ne savetuju publici mlađoj od 14 godina, a komisija će kontrolisati da li etiketa odgovara sadržaju filma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike