„Velika depresija“ protiv depresivnog vremena

08.12.2020

14:29

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera predstave Velika depresija autora Filipa Grujića, biće izvedena u sredu, 9. decembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

„Velika depresija“ protiv depresivnog vremena
Copyright Promo/Dejan Petrović

Drama “Velika depresija” pripoveda radnju baziranu na istinitim događajima, o Vilijamu Bejliju, koji je od čistog radioaktivnog elementa pravio svoj napitak „Radithor“. Posle Prvog svetskog rata, radijum je bio korišćen u svakodnevnom životu potrošača, u hrani i vodi, i smatralo se da leči sve, dok lekoviti radon zbog kratkog životnog veka od svega 3,82 dana, nije ni mogao stići do kupca. „Lekoviti i sjajni napitak Radithor“, kako su ga nazivali, prvi je probao bogati njujorški plejboj Eben Bajers i nakon nekoliko godina je umro od posledica konzumiranja. „Njujork tajms“ je napisao članak o tom slučaju pod nazivom “Sve je bilo u redu dok mu nije otpala vilica”. Nakon Bajersove smrti, napitak „Radithor“ bio je zabranjen, kao i korišćenje radioaktivnih supstanci u potrošačkom svetu. Ovaj komad govori upravo o tome.

Promo/Dejan Petrović

Originalni naslov ove predstave je bio “Vilica Ebena Bajersa”, a komad je diplomski rad reditelja Marka Čelebića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Promo/Dejan Petrović

Premijera će biti zatvorenog tipa, od 14 časova, na Kamernoj sceni SNP-a. U glumačkoj podeli su Branislav Jerković, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Predrag Momčilović, Strahinja Bojović, Magdalena Mijatović, Sara Simović, Una Beić, Milena Dautović, Ema Milosavljević. Autorski tim čine i scenograf Katarina Šijačić, kostimograf Staša Jamušakov, kompozitor Novak Ašković, a scenski pokret potpisuje Andreja Kulešević.

PROČITAJTE JOŠ: Koncerti u Galeriji: Najlepše kompozicije u Kulturnom centru – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike