Kultni film Gorana Markovića pretočen u roman: "Tito i ja" u knjižarama

09.12.2020

17:27 >> 09:58

0

Mislim da bi priča o Zoranovoj velikoj avanturi, maršu Titovim rodnim krajem, mogla pružiti sasvim nov, ako ništa drugo onda zabavan pogled na to vreme, ka?

Kultni film Gorana Markovića pretočen u roman: "Tito i ja" u knjižarama
Copyright Promo / Laguna

Knjiga nastala po kultnom ostvarenju srpske kinematografije „Tito i ja“ Gorana Markovića naći će se od sutra pred čitaocima.

Prema autorovim rečima, ovaj roman ne pokušava da objasni epohu kolektivizma pedesetih godina 20. veka u Jugoslaviji, a još manje titoizam i Tita, nego sazrevanje jednog đaka koji prvi put u životu donosi svoju odluku i počinje da misli svojom glavom.

– Ova knjiga je nastala kao pokušaj da se nekako dovedu u red moja sećanja na detinjstvo – kaže Marković.

Nezaboravni likovi dečaka Zorana i njegovih školskih drugova, tvrdokornog nastavnika Raje koji ih vodi na ekskurziju u Titov rodni kraj u Hrvatskom Zagorju, njihovih domaćina i vršnjaka koje Zoranov razred upoznaje na tom hodočašću u zapadne krajeve zemlje, humorno i melanholično evociraju detinjstvo i odrastanje čitavih generacija „Titovih pionira“.

Promo / Laguna

– Školska priredba u čast Titovog rođendana, susret s Titom i sudbina nastavnika Raje senče ovu priču tamnim tonovima koji su se već tada nadvijali nad nesrećnom zemljom gde je vladalo jednoumlje i gde jedan desetogodišnjak tu nakaradnu ideologiju odbacuje svojim školskim sastavom – ističe slavni reditelj i pisac.

Marković podseća da je prošlo četrdeset godina od smrti Josipa Broza i stvari sada izgledaju potpuno drugačije nego kako ih je video i doživeo mali Zoran, junak ovog kratkog romana.

– Ali, kako su Zoranova ujedno i moja sećanja na doba kada je vladao ovaj sasvim neobični diktator, i kako dečje viđenje stvarnosti ponekad više vredi od zrelog sagledavanja stvari, mislim da bi priča o Zoranovoj velikoj avanturi, maršu Titovim rodnim krajem, mogla pružiti sasvim nov, ako ništa drugo onda zabavan pogled na to vreme – kaže on.

Baš kao i film, knjiga sadrži delove koji će vam svaki put izmamiti osmeh.

“Ne predosećajući ništa i nošen novom, neizdrživom željom da čalabrcnem malo šuta, zabio sam kašiku u zid i počeo da u slast žvaćem malter. Teča je naglo otvorio vrata od špajza i tada mu je ispala ta reč: – Ti… ti si degenerik! Međutim, tata je samo odmahnuo rukom i rekao: – Gluposti! Detetu treba kalcijuma. Na to se teča užasno razbesneo: – A ko će da popravi zid!? Tata je bio veseo i pomilovao me po glavi: – On i ja. Samo dok se moj sin sit najede zida!”

Roman o odrastanju „Tito i ja“ koji je poznati reditelj Goran Marković napisao po svom scenariju za istoimeni film naći će se od 9. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Pročitajte još: Dušan Kovačević o knjizi “Ja to tamo pevam”: Drage uspomene na one kojih više nema

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike