Danas je Svetski dan knjige: Pet razloga zbog kojih je važno čitati

23.04.2021

07:05 >> 09:56

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj datum povezuje rođenje i smrt Vilijama Šekspira i smrt Migela de Servantesa, nezaobilaznih klasika svetske književnosti

Danas je Svetski dan knjige: Pet razloga zbog kojih je važno čitati
Copyright Pixabay

Odlukom Uneska, Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se na današnji dan, 23. aprila, od 1995. godine, kako je odlučeno na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ovaj datum povezuje rođenje i smrt Vilijama Šekspira i smrt Migela de Servantesa, nezaobilaznih klasika svetske književnosti. Osnovna pitanja iz oblasti autorskih prava ozvaničena su Bernskom konvencijom 1886. godine, dok je kod nas to poglavlje obuhvatao Zakon o zaštiti autorskog prava iz 1968. godine. Ovaj dan je i prilika da se podsetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina, spone kojom se prenose iskustva i ulepšava život.

Profimedia

Kaže se da je knjiga čovekov najbolji prijatelj. Oni koji vole da čitaju više cene mesta poput knjižara i biblioteka, gde sate mogu provesti u čitanju. A oni drugi, koji baš i nisu neki ljubitelji književnosti, ne razumeju šta čitaoce navodi na toliku predanost pisanoj reči. Tajna je jednostavna: glavni razlog za njihovu opsesiju, koji ste sigurno čuli, jeste konstatacija da se ceo svet nalazi u knjizi. I to je samo jedan od razloga što mnogi ljubitelji knjiga proslavljaju današnji dan.

Čitanje ima razne zdravstvene dobrobiti, poboljšava naše znanje, razvija maštu i veštine pisanja. S obzirom na toliko prednosti ove aktivnosti, pročitati makar poglavlje knjige ili kolumnu nekog časopisa trebalo bi da bude naša svakodnevna navika.

Profimedia

Кnjige su važne na razne načine. Upoznaju nas s prošlim vremenima, daju krila našoj mašti, čine nas srećnijima, mudrijima… One mogu promeniti čovekov život! Knjiga može pomoći osobi u najtežim trenucima i staviti joj do znanja da nije sama.

Zašto je važno čitati?

Poboljšava pamćenje i sprečava demenciju

Demencija je jedno od najstrašnijih stanja s kojima se suočavamo kako starimo. Naš izbor načina života i navike mogu pomoći u smanjenju verovatnoće od razvoja demencije, što znači da ima nade. Nova istraživanja sugerišu da aktivnosti poput čitanja mogu uticati na smanjenje rizika od razvoja demencije u starosti.

Oslobađa od stresa i napetosti

Većina ljudi iz iskustva zna da je čitanje odličan oblik zabave, ali čitanje može smanjiti i nivo stresa. Čin čitanja i usredsređivanje na pisanu reč mogu vam pomoći da oslobodite um od strepnje i dnevnih pritisaka. Odvlačeći svoj um od stresa, možete se opustiti i regenerisati za nove izazove i svakodnevne životne borbe.

Pixabay

Pomaže protiv depresije

Čitanje, posebno čitanje knjiga o samopomoći, može sprečiti depresivne misli. Informacije o tome kako poboljšati sebe i svoje stanje duha pomažu da ublažite depresiju. Pored knjiga za samopomoć, možete čitati romane, kratke priče, članke u časopisima i nefiktivne knjige koje takođe mogu doprineti ublažavanju depresije. Čitanjem se ne usredsređujete na ono što izaziva vašu depresiju, već na razmatranje onoga što može blagotvorno uticati na vaše stanje. Osećaj sreće koji se javlja tokom čitanja može vam poboljšati raspoloženje, pomažući da dan iz tužnog postane srećan. Čitanje, naravno, nije trajno rešenje ozbiljnog problema, ali može pomoći u ublažavanju poteškoća koje izaziva depresija.

Poboljšava san

Da li ste znali da čitanje takođe može pomoći da spavate bolje i čak pobedite nesanicu? Nakon što se oslobodite svakodnevnog stresa i opustite, čitanje će vam pomoći da imate dubok i miran san. Možda ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali čitanje zaista može pomoći da zaspite. Кnjige su sjajno društvo pre nego što odete u krevet. Odvajanje određenog vremena za čitanje neposredno pre spavanja može pomoći da se opustite pre nego što zaspite. Izbor literature koju čitate je po vašoj želji. Jedino je važno da čitate.

Pixabay

Poboljšava veštinu pisanja

Čitanje nema samo zdravstvene koristi već unapređuje i druge aspekte vašeg života. Oni koji pišu znaju važnost čitanja. Bilo da pišete tekstove za posao ili samo iz zabave, intenzivno čitanje može poboljšati veštinu pisanja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike