Danas je Svetski dan igre: U podne flešmob na Trgu Republike

29.04.2021

06:59 >> 09:24

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće predstavljene različite oblasti umetničke igre - klasičan balet, savremena i narodna igra

Danas je Svetski dan igre: U podne flešmob na Trgu Republike
Copyright Promo/Beogradski festival igre

Povodom Svetskog dana igre koji se širom planete obeležava danas, prvak “Štutgart baleta”, slavni igrač Fridman Fogel uputio je poruku – poslanicu u kojoj na početku kaže da sve počinje sa pokretom, kao instinkt koji svi posedujemo, a igra je istančani skup pokreta koji komuniciraju.

Beograd će danas takođe biti deo proslave ovog važnog događaja, gde je težište na svečanosti u Narodnom pozorištu, na sceni “Raša Plaović”, kada će biti uručena nagrada “Terpsihora” solistkinji baleta nacionalnog teatra Olgi Olćan Miljević.

Fogel naglašava da koliko god je besprekorna tehnika važna i impresivna, uvek je na kraju suština isključivo u onome što igrač izražava unutar pokreta.

– Kao umetnici igre, neprekidno smo u pokretu, težeći da stvorimo nezaboravne trenutke, a bez obzira na žanr, to je ono što svaki igrač želi da postigne. Kada odjednom više ne možemo da nastupamo, kada su pozorišta zatvorena i festivali otkazani, naši svetovi prestaju da postoje – zapisano je u poslanici uspešnog igrača.

Promo/Narodno pozorište

On podseća da u ovo teško doba pandemije nema više fizičkog kontakta, kao ni publike, i podvlači da nikada u novijoj istoriji umetnička zajednica igre nije bila pred takvim izazovom.

– Potrebno je da ostanemo motivisani i da pronađemo svoj razlog za postojanje. Upravo kada nam je oduzeto nešto dragoceno, svesni smo koliko je važno to što radimo i koliko igra znači za društvo u celini – ističe nemački baletski umetnik.

U poruci on podseća da su igrači često slavni zbog svojih fizičkih sposobnosti, a zapravo je samo mentalna snaga važna.

– Verujem da je jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke okretnosti ta koja će nam pomoći da prevaziđemo sebe, da nastavimo da igramo i da inspirišemo druge – zaključio je Fogel.

Promo / Beogradski festival igre

Svetska alijansa za umetničku igru (World Dance Alliance), je 1982. godine u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku pokrenula obeležavanje Svetskog dana igre, a 29. april je izabran kao datum rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre.

Svake godine, po jedan slavni koreograf ili igrač upućuje poslanicu prevedenu na sve jezike sveta, koja kruži planetom. Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre i njegovom osnivaču Aji Jung, brojni autori ove poruke su dobro poznati i domaćoj publici: Jirži Kilijan, Akram Kan, Tvajla Tarp, Sidi Larbi Šerkauji, Murad Merzuki, Mats Ek, Magi Maren, Vilijam Forsajt.

Promo/Beogradski festival igre

Danas u podne, u Beogradu će proslava započeti izvođenjem flešmoba studenata Instituta za umetničku igru i kompanije Balet mladih na Trgu Republike, u okviru kog će biti predstavljene različite oblasti umetničke igre – klasičan balet, savremena igra i narodna igra.

Flešmob je grupa ljudi koji se iznenada sastanu na unapred dogovorenom mestu, izvedu neobičan i naizgled besmisleni program u kratkom vremenu, a zatim se raziđu, u cilju zabave, satire ili umetničkog performansa.

Pročitajte još

Nakon sledi dodela pomenute nagrade „Terpsihora“ Olgi Olćan Miljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike