Premijera "Cara Edipa": Uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta i građevinskoj mafiji

04.05.2021

13:12 >> 15:16

0

Jedan od najznačajnih komada u istoriji svetske dramaturgije ovoga puta smešten je u današnjicu, u njujorško podzemlje...

Premijera "Cara Edipa": Uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta i građevinskoj mafiji
Copyright Promo / Natalija Gajić

Sofoklova tragedija “Car Edip” u režiji Filipa Gajića premijerno će biti izvedena 5. maja, na sceni “Kosmodrom” u Dorćolskom narodnom pozorištu.

Jedan od najznačajnih komada u istoriji svetske dramaturgije ovoga puta smešten je u današnjicu, u njujorško podzemlje…

Promo / Natalija Gajić

– Edip je na čelu familije koja je na čelu građevinske mafije. Gazi svoj put, bežeći od zadate mu sudbine sve bliže joj prilazi. Na početku ubija svoga oca, reši nerešivu zagonetku koju mu postavlja Sfinga, on kaže: “Čovek”. U priči o čoveku, toj nesrećnoj sorti, on će se oženiti svojom majkom i s njom dobiće decu. U centru svetske prestonice vlada kuga, a narod će biti izlečen kada se uhvati i kazni ubica. U detektivskoj istrazi, Edip neće kao Hamlet pronaći krivicu u drugima, on će je pronaći u sebi samom – objašnjava Gajić i dodaje:

Foto: 24sedam / Goran Sivački

– Na jedan način ovu priču koristio je Frojd, na drugi Pazolini, mi na svoj način. Uzbudljiva i žestoka predstava o tragičnoj sudbini sveta koja se ponavlja hiljadama godina u generacijama koje su bile, koje jesu i koje će biti.

Promo / Natalija Gajić

U komadu igraju Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Danilo Кlinčar, Jovana Кrstić, Željko Stefanović, Strahinja Padežanin, Džo Nikolas, Matija Ristić, Dragan Stefanović, Predrag Todorović, a specijalni gost je Boško Ćirković Škabo iz Beogradskog sindikata.

Pročitajte još

Reprize su planirane za 7, 8. i 28. maj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike