Peter Handke sa Kusturicom u Banjaluci i Andrićgradu: Došao sam uprkos "jakim vetrovima" protiv posete

07.05.2021

15:39 >> 16:33

0

Srećan sam što sam ovde. Ovo je zaista veliki trenutak za mene, rekao je nobelovac prilikom današnje posete Republici Srpskoj

Peter Handke sa Kusturicom u Banjaluci i Andrićgradu: Došao sam uprkos "jakim vetrovima" protiv posete
Copyright Emir Kusturica i Peter Handke/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Poznati austrijski pisac i nobelovac Peter Handke, izjavio je danas prilikom posete Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos “jakim vetrovima” koji su bili protiv te posete.

Sa velikanom austrijske i svetske književnosti u Banjaluci su se sastali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica.

– Srećan sam što sam ovde. Ovo je zaista veliki trenutak za mene – rekao je Handke nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, prenela je RTRS.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

On je naglasio da njegove emocije i impresije trenutno najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog muzičara Predraga Živkovića Tozovca “dugačka je lajkovačka pruga”.

Austrijski autor romana i dramski pisac Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić. Kao dodatna atrakcija ove posete, istaknuti nobelovac u društvu Kusturice i Dodika, danas je imao priliku da vidi sopstveni spomenik, koji je nedavno postavljen u Banjaluci.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Spomenik Peteru Handkeu se nalazi kod zgrade Vlade. Nakon boravka u Banjaluci, Handke je zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Pročitajte još

Peter Handke je u poslednje vreme u Srbiji aktuelan sa dva projekta kao pozorišni autor: nedavno je izvedena premijera predstave “Kaspar” prema njegovoj drami, u režiji Miloša Lolića na Velikoj sceni JDP-a, dok su u toku probe dramatizacije njegovog kultnog romana “Golmanov strah od penala” rediteljke Ane Ðorđević, na sceni SNP u Novom Sadu.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike