Tihana Lazović o novom filmu "Zora": Dolaze opet oni koji nas dele na naše i njihove

13.05.2021

17:16 >> 17:26

0

Moj lik je žena Ika koja traga za sinom i sobom, bori se sa svojim unutrašnjim demonima i ignoriše politički ekstremizam, a dolaze oni koji ponovo broje krv

Tihana Lazović o novom filmu "Zora": Dolaze opet oni koji nas dele na naše i njihove
Copyright Promo / Fest

Sedmog dana 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, na konferenciji za medije u Kombank dvorani danas su govorili članovi ekipe filmova “Zora”, “Prizori iz života džukca”, i “Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial“.

Dalibor Matanić, reditelj filma “Zora”, prisutnima se obratio putem video snimka.

– Kad je bio napad na Kapitol hilu u Vašingtonu – to je neka jeza koju sam hteo da postignem u filmu. Jeza od neposredne i nepoznate budućnosti, i najviše jeza od ponavljanja nekih grešaka, što bi u ovim krajevima značilo nacizam i fašizam. Vidimo kako je današnji svet krhak. “Zora” ide u glatku, blisku budućnost, sa mojom filmskom nadom da se stvari mogu promeniti na bolje. Da ljubav može pobediti na kraju dana – kazao je Matanić.

Promo / Fest

Glumica Tihana Lazović je govorila o svojoj ulozi o filmu rekavši da je Ika mlada majka čije je dete nestalo, i ona je u potrazi za svojim sinom, ali i u potrazi za sobom.

– Ona se bori sa svojim unutrašnjim demonima i ignoriše politički ekstremizam, a dolaze oni koji ponovo broje krvna zrnca – možda u filmu više nego ikad. Dolaze opet oni koji nas dele na naše i njihove. Ali pre svega, to je priča o porodici, o ljubavi, o oprostu, i šta to uopšte znači. Film udara u želudac iz sve snage, ili ne udara nikako – kazala je popularna hrvatska glumica, koja trenutno živi u Srbiji i istakla da je ovo zapravo prvo prikazivanje filma u fizičkom prostoru, te da se raduje što će prvi put uživo videti kako publika reaguje na Matanićevo ostvarenje.

Tanja Brzaković, rediteljka dokumentarno-animiranog ostvarenja “Prizori iz života džukca”, o ličnom odnosu prema psima je rekla:

Promo / Fest

– Prvo je postojala ljubav. Onda sam usvojila prvog psa i nabavila drugog. Nakon toga sam krenula da snimam film. Na snimanju prve priče smo naišli na majku petoro štenaca. Nismo mogli da ih ostavimo na zimi i pokušali smo da ih udomimo. Jedna od njih, Seka, ostala je kod nas. Mi smo samo nailazili na situacije, pokušali da ih zabeležimo, i onda dramaturški potrcrtali. Postojao je koncept da se ide po godišnjim dobima, zato što je njihov život uslovljen životom na otvorenom. Bilo je jasno da želimo da imamo situacije iz urbanih sredina, kao i sredina u kojima su prepušteni sami sebi, ali su se, realno, situacije dešavale u toku samog snimanja – istakla je rediteljka.

Pročitajte još

Mark Vindon, reditelj filma “Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial”, otkrio je kako se zainteresovao za ovo značajno delo srpske kulture.

– Daniel Kovačević me je pozvao da vidim pozorišnu verziju, i tako se upoznao sa pričom. Bila mi je veoma interesantna i dovoljno univerzalna, iako nisam iz Srbije ili sa Balkana. Zamislio sam kako bih mogao da je adaptiram na moderan način. Nakon toga sam seo sa Danielom i Mihailom Laptoševićem sa idejom da priču pretvorim u film. Originalni plan bio je da sve bude niskobudžetno i samo za Jutjub, ali potom je film porastao i odlučilo smo da sudija bude žensko, pa smo potom promenili da sudije budu tri žene. Film je porastao nenamerno, ali na pravi način – istakao je Vindon.

Jazavac pred sudom Promo / MCF

U petak, 14. maja, na programu FEST-a biće četiri dugometražna filma, čije će se filmske ekipe pokloniti publici posle projekcije.

Premijera filma “Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial” Marka Vindona biće prikazana u Domu omladine Beograda u 16.30, a u isto vreme u Kombank Dvorani je premijera domaćeg ostvarenja “Lihvar” Nemanje Ćeranića. Pred ovu projekciju, biće prikazan i kratki film “Varnica” Luke Bursaća. Za 19 časova u Kombank dvorani zakazana je srpska premijera filma “Oaza” Ivana Ikića, dok će publika u Domu omladine Beograda, u 19 časova, moći da pogleda i premijeru ostvarenja “Prolećna pesma” rediteljke Natalije Avramović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike