Proglašeni pobednici 26. Festivala autorskog filma: Imenjaci osvojili Gran-pri

12.12.2020

16:17 >> 09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

FAF kao beogradski Dekameron

Proglašeni pobednici 26. Festivala autorskog filma: Imenjaci osvojili Gran-pri
Copyright Promo/Tanja Drobnjak

Svečana dodela nagrada održana je danas u glavnoj sali Kombank dvorane u Beogradu, nakon čega je Festival zvanično zatvorio takmičarski program restauiranom verzijom filma „Egzotika“, reditelja Atoma Egojana, koji je ujedno bio i film koji je otvorio prvi FAF 1994. godine. Žiri glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu – Elma Tataragić, Leon Lučev i Marko Đorđević, reditelj koji je na prošlogodišnjem FAF-u osvojio Gran-pri za film „Moj jutranji smeh“.

Promo/Tanja Drobnjak

Glavnu nagradu, Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“, ove godine odneli su Ilja Hržanovski i Ilja Permjakov za film „DAU. Degeneracija“.

– Ideja ovog filmskog poduhvata je, samo na prvi pogled, bežanje od realnosti u prošlost šezdesetih godina 20. veka, a zapravo je prilika da svaki učesnik, glumac, statista ili jednostavno rečeno žitelj „Dau sveta“, unutar postavljenih pravila i zakonitosti istog, ispita svoj odnos prema osnovnim idejama na kojima se bazira „DAU. Degeneracija“, a to su: ljubav, drugarstvo i ljudska sloboda. Ovaj, na trenutke duhovit, a opet jako uznemirujući film, govori o neumornom traganju za nekakvom formulom za srećan i slobodan život svih nas u svetu u kom danas živimo – rekao je Marko Đorđević.

Reditelj Permjakov se obratio publici, zahvalio Festivalu i žiriju na tako suptilnom i prefinjenom poimanju svega što jeste ovaj film.

Promo/Tanja Drobnjak

Nagradu za najbolji scenario, koja nosi ime „Gordan Mihić“, dobio je Visar Morina za film “Egzil”, a nagradu za najbolju režiju osvojio je film “Početak” gruzijske rediteljke Dee Kulumbegašvili.

– Film je vizuelno uzbudljiv, režijski čvrst, sa naracijom koja suptilno komunicira sa gledateljevom podsvesti. Autorka nas snažno, na trenutke i okrutno, a uz to i duboko ranjivo i nežno, vodi zajedno sa izuzetnom igrom glavne junakinje, putevima njene slobode – objasnio je Đorđević.

Rediteljka Dea Kulumbegašvili se preko video poruke zahvalila timu Festivala autorskog filma za upornost da se ovogodišnji FAF održi i rekla da se nada da će sledeće godine moći i uživo da prisustvuje Festivalu.

Posebno priznanje ovogodišnjeg Festivala autorskog filma osvojio je film koji kroz četiri zasebne priče, snažnu glumu i neobičnu strukturu donosi priču o društvu u raspadu. U pitanju je ostvarenje “Loši putevi” Natalije Vorožbit.

Promo/Tanja Drobnjak

Branislav Dimitrijević, koji se uključio onlajn, proglasio je dobitnika nagrade profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića. Nagrada je dodeljena Jeleni Maksimović, rediteljki filma “Domovine”, dok je nagradu na licu mesta preuzela Jelena Angelovski, glumica i producentinja filma.

Ovogodišnji žiri programa „Hrabri Balkan“ radio je u sastavu Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić. Nikolić je rekao da je žiri jednoglasno doneo nagradu za najhrabriji film „Hrabrog Balkana2 i da ona pripada Vladimiru Vuleviću za film “Kako sam pobedio lepak i bronzu”.

Vojislav Gelevski, najavio je nagradu “Aleksandar Petković Petko” za najbolji snimateljski rad. Ova nagrada dodeljena je snimatelju filma “Koncentriši se, baba”, Almiru Đikoliju.

Promo/Tanja Drobnjak

Program Festivala se nastavlja do 16. decembra, a povodom 125. godina od rođenja jednog od najvećih autora i buntovnika svog vremena, u poslednjoj nedelji Festivala biće prikazana restauirana retrospektiva filmova Bastera Kitona. U okviru ove retrospektive, biće prikazani „Baster kao sportista“, „Parobrod Bili Mlađi“, „Tri epohe“, „The Saphead“, kao i film „General“ koji će zvanično, 16. decembra, zatvoriti ovogodišnje 26. izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu.

Poslednja nedelja Festivala održaće se u Kombank dvorani, dok se nove satnice nalaze na zvaničnom sajtu faf.rs . Publika ima mogućnost da neke od naslova Festivala pogleda i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net, koji će biti dostupni i nekoliko dana nakon završetka Festivala.

PROČITAJTE JOŠ: Dodela Evropskih filmskih nagrada uživo na sajtu “Slobodne zone” – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike