Dani kraljice Jelene Anžujske: Spoj tradicije i modernog na oslikanim staklima

27.05.2021

07:36

0

Manifestacija tokom tri dana neguje sećanja na vladarku i svetiteljku, veliku srpsku kraljicu i prosvetiteljku koja je negovala pismenost, kulturu, tradiciju i

Dani kraljice Jelene Anžujske: Spoj tradicije i modernog na oslikanim staklima
Copyright Promo

Manifestacija “Dani kraljice Jelene Anžujske” posvećena ženi kralja Uroša I i ktitorki manastira Gradac, zbog pandemije korona virusa nije održana 2020. godine, a ove godine svečano se otvara 11. juna samostalnom izložbom “Putevi Gospodnji” Jelene Milošević, umetnice iz Beograda.

Jedna od najvažnijih manifestacija za raški okrug ima kulturno-istorijski i tradicionalni karakter, održava se od 2006. godine, u organizaciji Centra za kulturu “Gradac”, Turističke organizacije Raška i sestrinstva Manastira Gradac, a pod pokroviteljstvom Opštine Raška.

Promo

Jelena Milošević, umetnica sa internacionalnom karijerom, poznata je po svojim oslikanim staklima koja krase mnoge svetske kolekcije, kao i zadužbine, a izložbom “Putevi Gospodnji” predstavlja svoju novu kolekciju stakla i slika.

Manifestacija tokom tri dana neguje sećanja na ovu vladarku i svetiteljku, veliku srpsku kraljicu i prosvetiteljku koja je negovala pismenost, kulturu, tradiciju i stvaralaštvo. Zvanično manifestacija započinje otvaranjem izložbe u galeriji Centra za kulturu “Gradac”, a bogat i raznovrstan program se realizuje na dve lokacije – u Raški (Dom kulture, Galerija) i porti manastira Gradac.

Promo

Jelena Anžujska je bila jedna od najprosvećenijih ličnosti svog doba, govorila je nekoliko svetskih jezika, osnovala biblioteku pod imenom “knjigohranilište”, školu za siromašne devojke, zapamćena je kao velika ktitorka i dobrotvorka, a njena najlepša i najznačajnija zadužbina je manastir Gradac, gde je sahranjena.

– Jelena Milošević koja tako vešto spaja moderne oblike i srednjovekovne zlatne niti, uspela je da unese jedinstvenost naše tradicionalne umetnosti i motive u savremeni dizajn. Umetnica koja na svojim brojnim boravcima u inostranstvu pronosi slavnu prošlost i umetnost zemlje Srbije, nesebično učestvuje na svim humanitarnim aukcijama za dobrobit svog naroda, ovom izložbom priča o čudesnim putevima kojima hodimo, susretima sa srodnim dušama, utiscima koji zauvek ostaju zapisani u nama, a sve pod kapom nebeskom i blagoslovom Gospoda – ističu organizatori.

Promo

Jelena Milošević je umetnica istančanog izraza i duboke duhovnosti. Slikarka je potekla iz umetničke porodice, završila je slikarske škole i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, ali je i tokom mnogobrojnih studijskih putovanja širom Evrope, SAD-a i Afrike usavršavala svoj slikarski izraz.

Imala je značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi, modnih revija, učestvovala na likovnim kolonijama, kako kod nas tako i u inostranstvu, već deceniju se bavi i ikonopisom. Najpoznatija je po svojim oslikanim staklenim predmetima na kojima slika vizantijskom tehnikom u zlatnoj, srebrnoj i bronzanoj niti.

Pročitajte još

Autorka će se predstaviti slikama na platnu, različitih formata, rađenih akrilikom i uljem u kombinovanoj tehnici, kao i novom kolekcijom oslikanih staklenih predmeta, od kojih je veći deo nova postavka stakla, namenjena Galeriji Narodnog muzeja u Beogradu, gde slikarka izlaže svoja dela od ponovnog otvaranja Muzeja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike