Vuk Kostić režira film "Seti me se": Ostaje samo tužni hroničar smrti da prenese priču potomstvu

29.05.2021

09:36 >> 09:39

0

Komisija FCS ocenila je da ovaj film srpska kinematografija duguje srpskoj istoriji, a predstavlja priču o vojnicima koji herojski, ostavljaju svi do jednoga ?

Vuk Kostić režira film "Seti me se": Ostaje samo tužni hroničar smrti da prenese priču potomstvu
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

FCS je saopštio juče rezultate konkursa za debitantske igrane filmove, a među četiri odabrana projekta nalazi se i film “Seti me se” koji kao scenarista i reditelj-debitant potpisuje glumac Vuk Kostić, a kome je dodeljeno 16 miliona dinara.

U pitanju je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine.

Iz obrazloženja Komisije:

Ovo je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine. Jedna noć na Solunskom frontu 1918. godine, na prvoj liniji, između bugarskih i srpskih vojnika, gde ovi drugi, malobrojniji, moraju da naprave pukotinu i otvore put za povratak u otadžbinu… Oni to herojski i čine, ostavljajući svi do jednoga, živote na toj ničijoj zemlji. Ostaje samo tužni hroničar smrti da to prenese potomstvu.

Vikipedia

Iako je pokretačku inspiraciju pronašao u “Srpskoj trilogiji” Stevana Jakovljevića i knjizi “Solunci govore” Antonija Đurića, autor je ispisao potpuno novu, filmskom jeziku prilagođenu priču, saobraznu savremenom tretiranju ratne tematike, suprotstavljajući u filmu san i javu, stradanje i humanost, ljubav i smrt, pretočivši tako autentičnu ideju u originalni, inovativni i ubedljivi scenario koji doprinosi razvoju filmskog jezika.

Pročitajte još

– Kako je ovaj film bio i prošle godine predložen da, ako se nađu dodatna sredstva, bude sufinansiran, pa se to nije dogodilo, primetan je iskorak autorskog i producentskog tima u prihvatanju sugestija prošlogodišnje komisije, te je scenario skraćen i unapređen, karakterizacija likova i uverljivost dijaloga doterani, vidljivija je jasnija i definisanija rediteljska koncepcija u odnosu na prošlogodišnji projekat. Komisija FCS može da zaključi: Ovaj film srpska kinematografija duguje srpskoj istoriji – poručuju iz Komisije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike