"Propast dinastije Obrenović": Pronađeno dragoceno svedočanstvo napisano pre 100 godina

31.05.2021

13:16 >> 13:18

0

Prvi istorijski portreti četiri znamenita srpska vladara nastali su iz pera neposrednog svedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svoga vrem

"Propast dinastije Obrenović": Pronađeno dragoceno svedočanstvo napisano pre 100 godina
Copyright Vikipedia/Muzej grada Beograda

Slikovita i pouzdana panorama srpske političke istorije 19. veka “Propast dinastije Obrenovića” istovremeno je i dragoceno svedočanstvo iz pera neposrednog svedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svoga vremena, uglednog političara i diplomate Kraljevine Srbije Đorđa S. Simića.

Rukopis nastao pre više od sto godina i tek nedavno pronađen, napisan uzornim i pitkim stilom, podeljen je u četiri poglavlja sa verno oslikanim ličnostima Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra Obrenovića. Uz originalne fotografije i predgovor istoričarke Ane Stolić, koja je priredila rukopis za objavljivanje, “Propast dinastije Obrenovića” pravo je otkriće i po tome što njen pisac, rođen u krilu uglednih državnika iz perioda ustavobranitelja, kako iz porodičnog predanja tako i ličnog iskustva, sagledava lične osobine i sabira politički učinak glavnih predstavnika dinastije koja je stvorila novovekovnu Srbiju.

Promo / Laguna

U predgovoru knjige Ana Stolić kaže da “problematizovanjem pojedinih pitanja memoaristika pruža mogućnost sticanja uvida ne samo u slojevitost ličnosti i događaja nego i u puteve kojima su konstituisani obrasci političke kulture u Srbiji tokom 19. veka. A oni su, pokazalo se, trajniji od vladara, dinastija i ideologija.”

Povest o Obrenovićima može se čitati i kao uzbudljiva i tragična priča o epohi jedne zaslužne vladarske kuće, utoliko više što je po njenom nasilnom gašenju, upravo u vreme kad je rukopis nastajao, “usledilo zatiranje tragova i rušenje višedecenijskog mita o Obrenovićima u javnom diskursu, a kolektivno sećanje na nestalu dinastiju bilo je obeleženo stereotipima tokom celog 20. veka”, napisala je Ana Stolić.

Pročitajte još

Knjiga je opremljena i fotografijama, reprodukcijama umetničkih portreta i porodičnim stablom Obrenovića.

“Propast dinastije Obrenovića” Đorđa S. Simića može se naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike