Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo

02.06.2021

05:27 >> 05:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Po mnogo čemu jedinstven u praksi srpskog teatra, filma i televizije, celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj k

Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo
Petar Božović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru, koju dodeljuje festival „Nušićevi dani“, doneo je odluku da se Nušićeva nagrada za životno delo dodeli istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

– Petar Božović, po mnogo čemu jedinstven u praksi srpskog teatra, filma i televizije, celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi. Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, stvorio je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih klasika i autora novijeg doba – stoji u obrazloženju odluke žirija.

Tanjug/Dragan Kujundžić

U saopštenju stoji i sledeće: Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik – to je svakako Petar Božović.

Pročitajte još

Žiri ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike