Melanholija prohujalog vremena: Dani slovačke kulture u Galeriji `73

02.06.2021

08:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, koji je ustupio 37 eksponata, koje će beogradska publika moći da pogled

Melanholija prohujalog vremena: Dani slovačke kulture u Galeriji `73
Copyright Promo/Galerija 73

Manifestacija „Dani slovačke kulture“ će već petu godinu zaredom biti organizovana u beogradskoj Galeriji `73.

U četvrtak, 3. juna, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Likovni put i likovno delo Zuske Medveđove (1897-1985)“, prve akdemske slikarke u istoriji slovačke likovne umetnosti, po autorskom konceptu Vladimira Valenćika, istoričara umetnosti.

Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, koji je za potrebe ove izložbe ustupio 37 eksponata, koje će beogradska publika moći da pogleda do 15. juna.

Promo/Galerija 73

Prva akdemska slikarka u istoriji slovačke likovne umetnosti je Zuska Medveđova, rođena 5.oktobra 1897. godine u Bačkom Petrovcu. Rođena je u seljačkoj porodici, i to je u znatnoj meri uticalo na tematsko usmerenje njenog stvaralaštva. Zuska Medveđova je svoj likovni talenat ispoljila već u osnovnoj školi koju je pohađala u rodnom mestu. Šira javnost ju je, kao slikarku, prvi put primetila za vreme prvih Slovačkih narodnih svečanosti u Petrovcu, 28. avgusta 1919. godine, na izložbi slika i ručnih radova koju je zajedno sa petrovačkim ženama priredio prvi akademski slikar iz redova vojvođanskih Slovaka Karol Miloslav Lehotski (1879 – 1929).

Promo/Galerija 73

Zuska Medveđova je izlagala svoje slike i skulpture. Umetničko školovanje je otpočela u Pragu tokom februara 1921. godine. Stigla je izvan rokova za prijemne ispite na akademiji i zato je pohađala privatnu školu profesora Ferdinanda Engelmilera, poznatog pejzažiste. Posle dužeg boravka na privatnom školovanju morala je iz finansijskih razloga da napusti Prag i da otputuje u Berlin da bi tamo probala da nastavi studije. Pošto njeno znanje nemačkog jezika nije bilo dovoljno, vratila se kući u Petrovac.

Promo/Galerija 73

Slikarsko delo Zuske Medveđove sledi idejno-estetičku tradiciju slovačkog slikarstva narodnog žanra, primenjenu na motive iz svakodnevnog života vojvođanskih Slovaka. Uprkos tome što u kulturi vojvođanskih Slovaka njeno delo deluje usamljeno i neistorijski, njen pristup likovnom stvaralaštvu nalazi svoje korene u širim umetničko-istorijskim okvirima.

Isto tako treba imati u vidu istorijsku vezu sa jednim periodom u stvaralaštvu prvog slovačkog akademskog slikara u Bačkoj K. M. Lehotskog. Medveđova je stvarala u svim tradicionalnim slikarskim žanrovima. U tankim slojevima uljane boje (ređe pastela), pod njenom četkicom su nastajale figuralne kompozicije, portreti, pejzaži i mrtve prirode. Na ovako tematsko – svestran pristup likovnom stvaralaštvu zasigurno su uticale studije kod profesora Jakuba Obrovskog i Maksa Švabinskog, koji su u skladu sa klasičnim akademizmom negovali sve tradicionalne slikarske žanrove, piše u izvodu iz teksta za katalog, Vladimira Valenćika.

Promo/Galerija 73

U toku trajanja manifestacije biće održana književna beseda, promocija knjige „Romantizam u srpsko – slovačkim književnim odnosima“ u prevodu na slovački jezik, autora Nebojše Kuzmanovića, u saradnji sa Slovačkim izdavačkim centrom.

Pročitajte još

Manifestacija „Dani slovačke kulture“ se realizuje uz podršku Ambasade Slovačke u Beogradu, Muzeja vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, Slovačkog kulturnog kluba i GO Čukarica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike