Nebojša Bradić: Snovi čine naše živote veoma živim, kao što to čini i teatar

03.06.2021

11:32 >> 10:24

0

Smisao putovanja i takođe smisao pozorišta jeste - utočište, kao mesto slobode, kazao je nagrađivani reditelj predstavljajući svoju knjigu Put do pozoriš

Nebojša Bradić: Snovi čine naše živote veoma živim, kao što to čini i teatar
Copyright Milan Maricic/ATAImages

Promocija knjige “Put do pozorišta” istaknutog pozorišnog reditelja i bivšeg ministra za kulturu Nebojše Bradića održana je u klubu Bitef teatra.

Osnovu Bradićeve knjige predstavljaju tekstovi koje godinama piše za teatrološki magazin “Scena” i dnevne novine “Politika”, a u njoj je podelio i nekoliko snova koje iznova proživljava, a koji se obično završe u poslednjem trenutku pre nego što bi se desili nemili događaji po njega.

– Snovi čine naše živote veoma živim, kao što to čini i samo pozorište – poetično se izrazio nagrađivani reditelj, koji je postavio na scenu više od 90 drama, opereta, opera, mjuzikala u Srbiji, regionu i na Balkanu.

Tanjug / Tanja Valic

Govoreći o svojoj knjizi u izdanju Centra za kulturu obrazovanje i informisanje “Gradac”, svestrani umetnik je pohvalio saradnju sa izdavačem koja je pokrenula ediciju “Raške duhovne svečanosti”.

– Smisao putovanja i takođe smisao pozorišta jeste – utočište, kao mesto slobode – naglasio je Bradić i dodao da pritom misli da je utočište vezano za bilo koji kulturni prostor – bioskop, koncertnu salu, mesta za festivale, književne večeri.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović, inače književnik i dramaturg, analizirao je novu knjigu autora i naveo da se to delo, “čita u dahu”.

Tanjug / Tanja Valic

Prema njemu, vrednost knjige je jasna odmah u prvom čitanju, a privlači publiku da se pročita više puta.

Sama knjiga je posvećena dramskim autorima ili piscima romana čija je dela reditelj postavljao na scenu – Henrik Ibzen, Borislav Pekić, Ivo Andrić, Meša Selimović, Čarls Dikens, dok je posebno poglavlje posvetio najvećem dramskom piscu svih vremena – Vilijamu Šekspiru.

Pročitajte još

Bradić je dugi niz godina bio upravnik Kruševačkog pozorišta, da bi u prestonici bio na čelu Ateljea 212, Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta, a takođe je osnovao Beogradski festival igre, Dunav fest i Antika fest.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike