Svetskom premijerom na Kolarcu zatvoren Guitar Art festival: Poezija violina, violončela i gitara

06.06.2021

15:01 >> 17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom pet večeri bilo je izvedeno osam koncerata sa dosta master klas radionica i drugog zanimljivog pratećeg programa

Svetskom premijerom na Kolarcu zatvoren Guitar Art festival: Poezija violina, violončela i gitara
Copyright Profimedia

Svetska premijera spektakularnog koncerta pod nazivom “Recuerdos de Belgrado”, kubansko-nemačkog kompozitora i gitariste Hoakina Klerča, uz Simfonijski orkestar RTS-a, svečano je sinoć zatvorila 22. Guitar Art festival (GAF), u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Koncert za klasičnu gitaru i simfonijski orkestar pod supervizijom dirigenta maestra Bojana Suđića predstavlja specifičnost tog projekta, jer je pisan prema narudžbini od same direkcije festivala. Direktor GAF-a Boško Radojković je na zatvaranju ove muzičke manifestacije istakao upravo tu činjenicu, da se prvi put u istoriji festivala dešava svetska premijera koncerta koji je komponovan specijalno za ovu priliku, što predstavlja veliku privilegiju.

– Guitar Art fest tako dobija svoj koncert posvećen Beogradu i samom festivalu – izjavio je prvi čovek jedinstvenog festivala umetnosti gitare.

Pixabay

Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji, Pol-Anri Prese, na srpskom jeziku je zvanično zatvorio 22. izdanje manifestacije rečima da mu je veliko zadovoljstvo što je prisutan na važnom festivalu, jer “voli njegovu atmosferu koja miriše kao život, a to je veoma lep miris”.

Naglasio je da Delegacija EU već godinama podržava mnoge projekte u Srbiji, posebno iz kulture, gde spada i uspešna saradnja sa GAF-om, a za sinoćnji spektakl je podvukao da je to pravi evropski koncert zahvaljujući ambasadama Nemačke, Austrije i Španije, kao i Austrijskom kulturnom forumu.

ATA Images/Stefan Tomašević

Od samog početka koncerta stvarala se iskonska emocija i čista poezija violina, violončela, gitara i duvačke sekcije. Uvodni deo je predstavljala klasična kompozicija “Adađo” venecijanskog kompozitora Tomasa Albinonija (1671-1751), a onda je usledio koncert “Recuerdos de Belgrado” („Pozdravi iz Beograda“), komponovan prema konceptu iz dva dela, odnosno poglavlja, pa se čak može reći da su to dva koncerta koji se održavaju zasebno, ali predstavlju jednu kompaktnu celinu.

Prvi koncert za četiri solo gitare dovodi u prvi plan gitaristu i autora projekta Hoakina Klerča sa svojim kolegama gitaristima – Markom Tamajom, Rafaelom Aguireom i Davidom Martinezom. Oni su, uz dirigenta Bojana Suđića, Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, pružili pravi doživljaj za sva čula, kroz instrumentalno uživanje koje publiku odvodi na čudesno poetsko putovanje.

Pixabay/Pexels

Koncert iz dva poglavlja (drugi deo je bio za jednu gitaru i orkestar, bez Hora i duvačke sekcije), u trajanju od skoro puna dva sata ispunio je očekivanja auditorijuma koji voli Guitar Art fest i instrumentalne kompozicije, mada istina nije imao takav odjek i emociju kakvu su imali prethodni nastupi sa ovacijama, pre svega Vlatko Stefanovski sa gostom Vukašinom Markovićem ili italijanski kvartet “40 Fingers”.

Na 22. izdanju GAF-a tokom pet večeri bilo je izvedeno osam koncerata sa dosta master klas radionica i drugog zanimljivog pratećeg programa.

Pročitajte još

Osim Kolarca i Kombank dvorane, veći deo koncerata odvijao se na sceni Doma omladine gde su nastupali još i ruski gitarista Nikita Koškin sa srpskom koleginicom Amaliom Miler, portugalski umetnik Ruben Betenkort, domaći mladi talenti u duetu Vuk Vukajlović i Nikola Jelačić, kao i izraelski virtuoz Tal Hurvic.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike