Kultni film „Virdžina“ i posle 30 godina inspiriše umetnike

08.06.2021

08:24 >> 09:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje iz 1991. godine prati Stevana, mladog naslednika porodice sa previše ženske dece, koji je uklet zbog toga što ga porodica osuđuje da živi ka

Kultni film „Virdžina“ i posle 30 godina inspiriše umetnike
Copyright Printscreen / Youtube

Izložba pod nazivom „Privatno i/ili Javno“ vizuelne umetnice i aktivistkinje Bojane Fužinato Stamenković biće otvorena danas u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 26. juna, saopšteno je iz te institucije kulture.

Možemo li osvestiti granicu između privatnog i javnog delovanja u našim životima, je li ona tim teža ako je subjekt onaj koji stvara, neka su od osnovnih pitanja na koja autorka želi dati odgovor.

– Transponovanjem komada tekstila, koji ručno tkam, u objekat naslovljen instalacijom u prostoru probijam tanku granicu između privatnog i javnog – objasnila je Fužinato Stamenković.

Printscreen / Youtube

U drugom delu istraživanja autorka analizira pojam „Virdžina“, koji je istovremeno i upoznavanje sa istoimenim kultnim filmom reditelja Srđana Karanovića.

Ovo ostvarenje iz 1991. godine prati Stevana, mladog naslednika porodice sa previše ženske dece, koji je uklet zbog toga što ga porodica osuđuje da živi kao dečak, iako je rođen kao devojčica.

Printscreen / Youtube

– Njegova porodica zapravo prati običaj ”zakletih devica” (”virgina” ili ”tobelija”), kako bi izbegla osudu društva zbog toga što ima isključivo žensko potomstvo – analizirala je umetnica, koja uz feminističko čitanje filma ulazi u fenomen rodne zamene koja je patrijarhalno podstaknuta i izgrađena.

Pročitajte još

U svom tekstu za program izložbe, autorka se oslonila na naučne radove Suzane Milevski, Predraga Šarčevića i Marka Kokoteca, kao i na filmove “Virdžina” Srđana Karanovića i “Poslednje balkanske Virdžine” produkcije “VICE Srbija”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike