Lirika života na prvom spratu Narodnog muzeja

13.12.2020

10:55 >> 12:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Otvorena izložba crteža akademika Ivana Radovića u okviru ciklusa Crteži iz kolekcije Narodnog muzeja

Lirika života na prvom spratu Narodnog muzeja
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

U Narodnom muzeju u Beogradu se čuva 85 crteža Ivana Radovića, izvedenih tušem, olovkom, ugljenom, kao i nekoliko akvarela. Ovom prilikom, prvi put će biti integralno predstavljeno 67 radova, od kojih najveći deo čine oni iz 1916. i 1917. godine, iz vremena kada Radović počinje školovanje na Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti.

Crteži Ivana Radovića nastali su kao prikaz segmenata života i prirode, za koje je umetnik verovao da su nosioci onoga što čeka da bude prepoznato, ali su često nastajali ne samo kao plod umetnikove svesne ambicije, već izvorne potrebe za stvaranjem. Možda upravo zbog toga, njegovi crteži nose upadljiva obeležja autentične spontanosti, invencije, izvesne lakoće i privlačnosti.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Upoznavanje s Radovićevim crtežima, učiniće razumevanje njegovog slikarstva celovitijim i zaokruženim. I sam umetnik je rekao da mu je upravo intenzivna crtačka aktivnost pomogla da se približi mnogim istinama, naročito novim i smelim sredstvima likovnog izražavanja. Iznenađujuća je različitost crtačkog rukopisa kojim se Radović služi. Od grubih, teških, naizgled nezgrapnih poteza, preko preciznih, do tananih linija iscrtanih oštrim vrhom olovke. Uz njegovu sposobnost pikturalističkog načina crtanja, crteži iz Narodnog muzeja svedoče o izrazitom slikarskom talentu, koji se ispoljavao u svom elementarnom stvaralačkom porivu.

Ivan Radović se tokom petodecenijskog stvaralaštva kretao u glavnim tokovima srpske i jugoslovenske umetnosti, i u okviru svog opusa uspeo da objedini raznorodna stilska usmerenja. Uprkos brojnim promenama kroz koje je prolazio, počev od kubizma, figuralnog i astraktnog ekspresionizma, naivističkih elemenata, čini se da je Radović u osnovi ostao najbliži intimizmu – poklonik lepog, toplog, lirskog raspoloženja. Posebno mu je svojstveno to što njegov, u osnovi intimistički doživljaj sveta, nije ostao vezan samo za urbane enterijere, već se odrazio i na ruralne motive i prirodu, ostavljajući tako autentičan umetnički pečat u likovnoj umetnosti 20. veka.

Izložba će biti otvorena do 6. juna 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Istorijska krađa “Mona Lize”: Kako je običan radnik neprimetno izneo delo iz Luvra – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug