Satira na ivici ironije i britkog humora: Nova knjiga Vanje Bulića "Rupe u glavi"

10.06.2021

08:38

0

Knjiga je dobila i jedno od najvažnijih priznanja za satiru u našoj zemlji, nagradu Radoje Domanović

Satira na ivici ironije i britkog humora: Nova knjiga Vanje Bulića "Rupe u glavi"
Copyright Promo / Laguna

Nova knjiga Vanje Bulića “Rupe u glavi” je zbirka kratkih satiričnih priča koje je pisao tokom više decenija i sakupio na jednom mestu. Izdanje je dopunjeno ilustracijama čuvenog Špira Radulovića. Knjiga je dobila i jedno od najvažnijih priznanja za satiru u našoj zemlji, nagradu “Radoje Domanović”.

Delo je podeljeno na poglavlja koja su tematski određena: politika, porodica, seks… Bitna karakteristika priča je ta što je autor pokazao da satira ne mora nužno da bude gruba, već da može da pleše na ivici fine ironije i britkog humora. Neke priče posebno su zanimljive jer svojim sadržajem otkrivaju mnogo toga iz autorovog porodičnog života koji je često obojen specifičnom familijarnom duhovitošću i toplinom.

– Satirične priče u knjizi “Rupe u glavi” su nastajale u poslednjih četrdeset godina, otkad sam stalni saradnik lista “Jež”. Kad mi je predloženo da napravim izbor priča, iznenadio sam se koliko su i priče nastale pre više decenija i danas aktuelne. Nagrada ’Radoje Domanović’ je najdraže priznanje koje sam dobio, tim pre što sam satiru koristio i u romanima za koje sam dobijao tri puta “Zlatni hit liber” za najtraženije knjige. Ježevu školu sam koristio i u novinskim tekstovima. Siguran sam da će čitaoci uživati čitajući ove priče, jer je satira uvek bila ogledalo društva i mera slobode u pisanom izražavanju – kaže Bulić i dodaje:

– Svi mi imamo rupe u glavi kad se rodimo i pitanje je čime ćemo ih ispuniti. Ove satirične priče popunjavajući praznine uče nas da slobodno razmišljamo.

Pročitajte još

Pogovor za knjigu “Rupe u glavi” napisao je jedan od naših najpoznatijih satiričara Aleksandar Čotrić, i tu se osvrnuo kako na Bulićev rad tako i na položaj satire kod nas.

Knjigu se od danas može naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike