Sećanje na Mišu Aleksića i Dragoljuba Đuričića: Emotivne priče o velikim muzičarima

11.06.2021

17:29 >> 18:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Oni su se trajno produžili kroz muzičku zaostavštinu, prevarili su vreme, ističe publicista Ivan Ivačković

Sećanje na Mišu Aleksića i Dragoljuba Đuričića: Emotivne priče o velikim muzičarima
Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Sava Radovanović

Panel pod nazivom “Ritam sekcija kao baza, rokenrol kao fatum” u posebnom ciklusu “ŠesTO čulo – Posveta” održan je u okviru 6. izdanja Festivala dokumentarnog muzičkog filma “Dok’n’Ritam” u Domu kulture Studentski grad pred okupljenim ljubiteljima dva velika rok muzičara – Miše Aleksića i Dragoljuba Đuričića. Moderator i učesnik razgovora je bila Sandra Rančić, direktorka festivala.

Zajednička nit koja je povezivala Aleksića i Ðuričića bila je u osmehu, i da su zajedno svirali u nekom bendu, to bi bio jedan veliki osmeh koji zrači sa bine, ocenili su sagovornici Ivan Ivačković, Dušan Vesić i Miroslav Vicko Milatović na tribini o pomenutim muzičarima koji su izgubili bitku sa kovidom 19.

Sva tri sagovornika su inače bubnjari, odnosno Milatović je oduvek u tom poslu kao nerazdvojni član rok benda “Riblja čorba”, dok su publicisti i rok novinari Ivačković i Vesić imali izlete u tom smeru kada su se bavili muzikom neko vreme.

Miša Aleksić ATA Images/Antonio Ahel

Kolega iz benda, Vicko Milatović prisećao se druženja sa kolegom bas gitaristom Miroslavom Mišom Aleksićem, koji je preminuo 29. novembra 2020. Na početku razgovora emitovan je spot “Ostaću slobodan” grupe Riblja čorba, za koju je muziku pisao upravo Aleksić, a Milatović je otkrio da je zanimljivo kako baš na toj pesmi slučajno nije snimljen bas.

– Nije mogao da se seti kako se to desilo, jednostavno niko nije primetio i pesma je na kraju tako objavljena – rekao je Milatović, a onda se uključio Dušan Vesić, i objasnio kako je do toga došlo.

Kao mlad novinar Vesić je išao u studio ovog benda da čuje novi album koji su u to vreme snimali – “Pokvarena mašta i prljave strasti” (1981). Dok je preslušavao numere, primetio je da pesma “Ostaću slobodan” ima falš u basu i to je rekao pevaču i lideru grupe Bori Ðorđeviću. Međutim, oni nisu mogli to da poprave, jer je Aleksić bio van zemlje, na odmoru u Londonu, i odlučili su da skinu ceo takav bas, podelio je tu anegdotu Vesić, autor poznate emisije “Rockovnik” i TV-serije i filma “EKV – Kao da je bilo nekad”.

Miša Aleksić ATA Images/Antonio Ahel

Milatović se prisetio da je upoznao Mišu davne 1976. godine, dok je svirao u grupi “Born”, a preminuli umetnik ih je tada pitao da krenu da stvaraju originalne autorske pesme, a ne samo strane hitove hard rok grupa “Deep Purple” ili “Black Sabath”. Kada su počeli sa probama, Aleksić je bio taj koji je predložio da se dovede Bora Ðorđević, kojeg je znao u to vreme kao akustičnog muzičara, a sam je priznao za sebe da nije dobar za glavni vokal, nego je želeo da bude samo prateći. Ostalo je istorija, jer je Riblja čorba osnovana 1978. godine i još traje.

Milatović je izjavio da mu je veoma teško da priča o svom prijatelju, da onda oseća samo bol i tugu.

Ivan Ivačković, pisac, rok novinar, publicista, autor knjiga o Bajagi i Madoni, najpoznatiji po delu “The Rolling Stones – Umetnost pobune”, evocirao je uspomene na svoje prijatelje Aleksića i Ðuričića, uz napomenu da su bili izuzetno kvalitetni, pre svega kao ljudi.

– Dragoljub Ðuričić je bio primer kako jedno ljudsko treba da bude. Veoma mi je teško da se odlučim da li je on bio bolji kao čovek ili muzičar. To je bilo izjednačeno. Toliko toga ima da se kaže inspirativno o njemu, i teško mi je da pričam tek usput o tako velikom čoveku – rekao je Ivačković.

Dragoljub Đuričić ATAImages/Antonio Ahel

Istakao je da je proslavljeni bubnjar pružio ogroman doprinos rokenrolu, da je svirao na barem 20 antologijskih albuma domaće muzike, i da je ostavio trag u bendovima kakvi su “Leb i sol”, “YU grupa”, i da je niškoj grupi “Kerber” odsvirao najbolje albume.

– Dragoljub je meni bio kum na venčanju iz jednog jedinog razloga – bio je apsolutno najbolji čovek koga sam poznavao u životu, a kroz svoj posao sam zaista upoznao mnogo ljudi. Ostavio je trajno nasleđe sa dva važna elementa – muzika i osmeh, u koji je stala njegova čistota i dobrota karaktera – prisetio se Ivačković.

Interesantna je bila i priča o tome da je Ðuričić upravo Ivačkovića pitao za savet da li da prihvati ponudu da pređe u makedonsku bluz rok atrakciju “Leb i sol” ili u hrvatski pop rok bend “Parni valjak”. Kako je Ivačković u to vreme, po svom priznanju, bio možda i najveći fan grupe “Leb i sol” u celoj Jugoslaviji, navijao je upravo za Vlatka Stefanovskog i tu ekipu. Tako se i desilo, i pokojni bubnjar mu je bio beskrajno zahvalan što je tako ispalo, jer je uvek govorio da mu je sviranje sa Stefanovskim bio najlepši period u karijeri.

Dragoljub Đuričić ATA Images

– Kada sam javio Vlatku da našeg Dragoljuba više nema, on mi je rekao da je Ðuričić bio kao lik iz partizanskih filmova koji se uvek vraća po ranjenike – podelio je Ivan i ovaj podatak. Prisetio se i skromnosti Aleksića i Ðuričića, kada je Miša odbio da primi bilo kakav, makar i simboličan honorar za promociju svoje knjige “Rokenrol uživo” u Pančevu, već je o svom trošku doputovao svojim kolima, proveo književno veče sa fanovima i vratio se kući.

Veliki bubnjar je za učešće na Beer festu od direktora manifestacije rekao da ne postoji cifra za koju on nastupa, već da će pristati za bilo koju sumu, i dodao da je na taj način upropastio svoju karijeru.

– Oni su se trajno produžili kroz muzičku zaostavštinu, prevarili su vreme – zaključio je Ivačković.

Dragoljub Đuričić ATA Images

Bora Ðorđević koji živi godinama u Sloveniji sa suprugom, kratko se obratio prisutnima putem video linka i spomenuo da grupu čeka predstojeći nastup na “Arsenal festu” u Kragujevcu.

– Koliko god bili srećni što konačno sviramo nakon tolike pauze, istovremeno smo i veoma tužni, jer će to biti prvi koncert bez našeg Miše – sa tugom je pričao frontmen dugovečnog rok sastava. Podsetio je javnost da je “Riblja čorba” imala poslednji koncert u Kranju (Slovenija), pre pandemije, u februaru 2020. godine, i da planiraju da naprave veliki koncert posvećen Miši Aleksiću u Beogradu.

Tada bi svirali isključivo pesme koje je Aleksić stvorio (“Lutka sa naslovne strane”, “Amsterdam”, “Ostaću slobodan”, “Dobro jutro”, “Ostani đubre do kraja”, “Lud sto posto”…). Takođe, otkrio je da će se na novom albumu benda naći i pesme koje je odsvirao Aleksić – “Naše sunce prerano je zašlo”, “Parada”, a muziku je napisao i za “Dve gitare”, čiji su stihovi proročki u svojoj simbolici: “Ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik, ukrstite dve gitare, nek’ to bude spomenik”.

Privatna arhiva/ Bora Đorđević

– Miša se ugasio i nije više sa nama – rekao je Bora, a onda se ispravio – u stvari, jeste sa nama, on je tu, podržava nas u radu, i siguran sam da će biti srećan što smo ipak nastavili da sviramo.

Pročitajte još

Nakon razgovora je usledila premijera dokumentarnog filma „Riblja Čorba: Pesme bez kojih se ne može” Dušana Vesića i Sandre Rančić, snimljenog pre 11 godina, a tek sada su se stekli uslovi za prikazivanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike