Bioskop pod zvezdama atraktivniji nego ikad: Bogat program ovogodišnjeg Bašta Festa

13.06.2021

10:54 >> 14:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika će moći da pogleda 30 filmova iz 21 zemlje

Bioskop pod zvezdama atraktivniji nego ikad: Bogat program ovogodišnjeg Bašta Festa
Copyright Promo/Bašta Fest

Nakon godine u kojoj smo svoj život i sve njegove lepote prebacili u onlajn formu, vreme je da se vratimo stvarima koje su ipak neponovljive kada ih radimo kolektivno. U želji da se podsetimo lepote zajedničkog gledanja filmova, pod otvorenim nebom na velikom platnu, stiže osmo izdanje Internacionalnog festivala kratkog igranog filma Bašta Fest, koji se prema tradiciji održava prvog vikenda u julu u Bajinoj Bašti.

Ovogodišnji slogan festivala je „Offline“. Organizatori pozivaju sve filmske ljubitelje da isključe svoje telefone i kompjutere i da uživaju u druženju u jednom od najlepših delova naše zemlje u Bajinoj Bašti, na planini Tari i jezerima Zaovine i Perućac.

Promo/Bašta Fest

Publika će u periodu od 1. do 4. jula pod zvezdama imati priliku da vidi ostvarenja koja je selektorka Maja Šuša brižno i strpljivo birala između 1200 prijavljenih filmova. U okviru takmičarskog programa publika će moći da pogleda 30 filmova iz 21 zemlje: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Austrije, Francuske, Kine, Južne Koreje, Danske, Finske, Irana, Kanade, Egipta, Nemačke, Belgije, Litvanije, Španije, Švajcarske, Holandije, Turske, a ono na šta je Bašta tim posebno ponosan je da među njima ima 9 žena rediteljki, 6 domaćih i 7 filmova iz regiona.

Promo/Bašta Fest

Festival će prema tradiciji zatvoriti debitantski film domaćeg reditelja. Ove godine to je film „Lihvar“, reditelja Nemanje Ćeranića, koji je na ovogodišnjem FEST-u osvojio nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji domaći film.

Pored takmičarskog programa održaće se radionica za mlade filmske stvaraoce – Bašta Pitch.

Prethodna godina, naterala nas je da radimo na idejama za unapređenje sveta oko nas. S obzirom na sve lošije ekološke uslove u kojima živimo, tim Bašta Festa rešio je da od ove godine festival aktivnije i glasnije govori i radi na očuvanju i zaštiti životne sredine. Za početak, neće štampati promotivne materijale, a tokom festivala na svim lokacijama biće moguće reciklirati nastali otpad.

Promo/Bašta Fest

Pre samo osam godina Bašta Fest bio je entuzijastična ideja, koja je za cilj imala doprinos kulturnom životu malog grada u Srbiji. Danas je ovaj festival jedan od najboljih primera decentralizacije kulture u našoj zemlji, a cilj da u Bajinu Baštu stigne najkvalitetniji filmski program mladih autora nije promenjen, ali se svakim izdanjem festivala nadograđuje.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike