Direktor Arsenal festa Zoran Vulović: Sve može da prođe, ali muzika ostaje

15.06.2021

19:50 >> 20:05

0

Autor: M. Cukić

Izvor: Tanjug

Trebaće vremena da se ceo biznis oporavi, a za neke je to nepovratan gubitak. Ipak sam optimista i verujem da snaga i lepota muzike ne može biti pobeđena, da

Direktor Arsenal festa Zoran Vulović: Sve može da prođe, ali muzika ostaje
Zoran Vulović Vule, Printscreen / Youtube RTS

Publiku u Srbiji očekuje “dugo i toplo leto puno koncerata”, ali se potpuni oporavak muzičkog biznisa, posle globalnog zastoja usled pandemije korona virusa, očekuje tek tokom 2022. godine, ocenio je direktor Arsenal festa i promoterske kuće “Long plej” Zoran Vulović.

– Vratili smo se par godina unazad i nećemo krenuti sa mesta na kome smo bili početkom 2020. Trebaće vremena da se ceo biznis oporavi, a za neke je to nepovratan gubitak. Ipak sam optimista i verujem da snaga i lepota muzike ne može biti pobeđena, da publika i umetnici jedva čekaju da se sretnu i razmene energiju – rekao je Vulović.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da će u organizacionom smislu stvari morati da se promene, da “bezbednost i zdravlje publike i izvođača postaju sada najvažniji deo u organizaciji koncerata i festivala”, i da su neophodne jasne i precizne mere i protokoli ponašanja.

Zoran Vulović Vule, Printscreen / Youtube RTS

Vulović je podsetio da je domaća muzička industrija od početka kovid pandemije prošle godine izgubila dosta vremena čekajući na pomoć države, dok je nešto konkretno uradila grupacija Ujedinjeni festivali Srbije, koju čine Egzit, Lav fest, Bir fest, Arsenal Fest i Nišvil.

Ti festivali su predložilli protokol prema kome na festivale mogu ući vakcinisani, posetioci sa potvrdom o preležanom Kovidu, ili sa negativnim PCR ili antigenskim testom.

Arsenal je zakazan za 24, 25. i 26. jun u Kragujevcu, a Vulović kaže da je “nakon dozvole za održavanje festivala koju je za Arsenal Fest izdao Krizni štab sada uklonjena svaka prepreka da u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu nastupe domaći, regionalni i svetski bendovi”, kao što su Jingvi Malmstin, Dab ef eks, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i instruktori i brojni drugi.

Promo / Nemanja Đorđević

– Razloga za radovanje ima mnogo, drago mi je što će upravo Partibrejkers otvoriti veliku binu Arsenala. Pevač Zoran Kostić Cane i gitarista Nebojša Antonijević Anton su upravo ljudi kojima možemo verovati i koji na neki način treba da otklone mrak iz naših života. ”Hoću da znam kuda vodi ovaj put….”, to je pitanje na koje ćemo uskoro dobiti odgovor – rekao je Vulović.

Usled pandemije sa domaće scene su otišli autori raznih žanrova, poput Ðorđa Balaševića, Zorana Simjanovića, Miše Aleksiće i Sanje Ilića, iskusni muzičari kao što je Dragoljub Ðuričić, kao i jedan od osnivača Arsenala, basista pank benda “Čovek bez sluha” Mikica Zdravković.

Mikica Zdravković, Promo / Zoran Lazarević

– Odlaskom Zdravkovića sam pre svega izgubio bliskog prijatelja, pa tek onda saradnika, muzičara, organizatora. Mnogo je lakše naći dobrog basistu nego čoveka sa kojim možeš da deliš i dobro i zlo. Ali njihove pesme, ljubav i dobrota nam ostaju i to je pokretač i snaga koja će zauvek ostati iza njih – istakao je Vulović i dodao:

– Odlazak bilo kog čoveka je veliki gubitak, ali odlazak ovih umetnika je tragedija koje još uvek nismo dovoljno svesni, jer se neko kao Balašević rađa jednom u sto godina, a mi sigurno nećemo sačekati novog Balaševića. Siguran sam da će se tek pisati knjige i snimati filmovi o Balaševiću, Miši, Zoranu… Moramo da budemo ponosni što su bili naši savremenici. Ovde se neke stvari podrazumevaju i brzo zaboravljaju. Ovi umetnici su naš svet učinili lepšim mestom i promenili su ga zauvek. Sve može da prođe, ali muzika ostaje. Pojaviće se neki novi klinci i neka nova muzika, samo ne znamo kada – zaključio je Vulović.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti