Snaga umetnosti i stvaranja: Francuski institut u Srbiji proslavlja 70. rođendan

16.06.2021

12:43

0

Ispred Instituta DJ Gringo će predstaviti savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraće svoju uličnu umetnost, a zatvaranje manifestacije j

Snaga umetnosti i stvaranja: Francuski institut u Srbiji proslavlja 70. rođendan
Copyright Promo / Francuski institut

Francuski institut u Srbiji 21. juna proslavlja 70. rođendan u Beogradu. Proslava će biti otvorena u 14 časova ispred zgrade Instituta, u prisustvu Maje Gojković potpredsednice vlade i ministarke kulture Srbije, Žan-Luja Falkonija, ambasadora Francuske u Srbiji, Manuela Buara, direktora Francuskog instituta u Srbiji, umetnika i studenata koji će svedočiti o svom odnosu sa Francuskom i Francuskim institutom u Srbiji.

Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji, ovim povodom je kazao:

– Želimo da 21. juna sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Nakon teškog perioda pandemije, želimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja.

Promo / Francuski institut

Popodnevni program će od 14.30 do 18 časova obeležiti umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja, besplatni testovi nivoa francuskog jezika, informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj. Ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj DJ Gringo će predstaviti savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea demonstriraće svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampaće i prodavati majice “70 godina”, a grupe Balkan Fury i Stanica Servis za savremeni ples će izvoditi savremeni i hip hop ples.

Promo / Francuski institut

Završetak i zatvaranje manifestacije zakazani su za 18 časova uz nastup francuske plesne trupe “Sine Qua Non Art”, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji. Njeni osnivači, koreografi Kristof Beranžer i Žonatan Pranlas-Dekur borave u Beogradu tokom juna i rade sa studentima Instituta za umetničku igru. U izlozima Francuskog instituta, u Knez Mihailovoj ulici, 21. juna svojim nastupom uveličaće obeležavanje 70. godišnjice Francuskog instituta u Srbiji.

Pročitajte još

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da održava stare i gradi nove puteve svestrane saradnje između Francuske i Srbije. Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, Francuski institut danas ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a takođe je posvećen mladima I njihovoj mobilnosti, kulturnim i društvenim inovacijama, organizovanju debata o mnogim značajnim savremenim temama (održivi razvoj, društvena i teritorijalna povezanost, lažne vesti, pitanja rodne ravnopravnosti…).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike