Ponovo u igri: Šekspir festival početkom jula

17.06.2021

17:36

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Glavni program će u autentičnom srednjevekovnom ambijentu Vile Stanković otvoriti predstava Tragedija Hamleta čuvenog Pitera Bruka

Ponovo u igri: Šekspir festival početkom jula
Profimedia

Ovogodišnji Šekspir festival, internacionalna pozorišna manifestacija savremenih produkcija dela najvećeg engleskog dramskog pisca, biće otvoren 2. jula u Vili Stanković u Čortanovcima i trajaće do 6. jula, saopšteno je danas na konferenciji za medije održanoj u ovoj rezidenciji.

– Radujemo se što smo ponovo u igri, iako je u ovo teško vreme bilo jako mučno doći do ovog simboličnog repertoara – izjavio je Nikita Milivojević, inicijator i direktor ove manifestacije.

Kako je najavio, glavni program festivala će u autentičnom srednjevekovnom ambijentu Vile Stanković otvoriti predstava „Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u režiji Gi Pjera Kula, a izvešće je francuski teatar “Des Lumires er des Ombres“.

Profimedia

Drugog dana će na istoj lokaciji nastupiti Narodni teatar Bitola iz Severne Makedonije komadom reditelja Andraša Urbana “History of motherfuckers – Koriolan“.

Nakon toga, biće izveden i „Moj Šekspir“ u režiji Milivojevića, čiji glumci Šekspira smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz događaje iza scene i stečena iskustva. Glumac Svetozar Miletić otkrio je ovom prilikom da su Milivojević i on, pored odabira glumaca, zajedno osmislili i koncept koristeći podatke o Šekspiru koji nisu tako lako dostupni javnosti.

– Uz ljude bez kojih se više ne može, pozvali smo i mlađe generacije da nam predstave ono što za njih, u vreme „lakih“ vrednosti na televiziji i pozorištu, predstavlja ozbiljnu vrednost – kazao je Miletić.

Vikipedija

U pratećem programu festivala publika će u Kulturnom centru Novog Sada imati prilike da pogleda filmske adaptacije čuvenih Šekspirovih dela „Koriolan“ u režiji poznatog britanskog glumca Rejfa Fajnsa i „Buru“ američke rediteljke i scenaristkinje Džuli Tejmor.

Čuveni „Magbet“ u režiji Alesandra Sere i u izvođenju “Sardegna Teatra“ i “Compagnie Teatropersone“ (Italija), dobitnik nagrade “The Premio Ubu Award“ za najbolju predstavu 2017. godine, odložen je za oktobar, kada će se prikazati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Milivojević je osnivanje ove manifestacije inicirao nakon premijere predstave „Henri VI” u čuvenom „Gloub“ teatru u Londonu, u maju 2012. godine, sa željom da nam otkrije Šekspira na jedan nov način i neguje njegova dela u pozorištu pod vedrim nebom, kako se onda to radilo.

Profimedia

Proteklih godina su na festivalu gostovala pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Nemačke, Grčke, Slovenije, Finske, Irana, Indije i mnogih drugih zemalja. Evropska mreža festivala zvanično je uvrstila ovu manifestaciju na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti