Ponovo u igri: Šekspir festival početkom jula

17.06.2021 | 15:36

Autor: Dejan Ćirić

Glavni program će u autentičnom srednjevekovnom ambijentu Vile Stanković otvoriti predstava Tragedija Hamleta čuvenog Pitera Bruka

Copyright Profimedia

Ovogodišnji Šekspir festival, internacionalna pozorišna manifestacija savremenih produkcija dela najvećeg engleskog dramskog pisca, biće otvoren 2. jula u Vili Stanković u Čortanovcima i trajaće do 6. jula, saopšteno je danas na konferenciji za medije održanoj u ovoj rezidenciji.

– Radujemo se što smo ponovo u igri, iako je u ovo teško vreme bilo jako mučno doći do ovog simboličnog repertoara – izjavio je Nikita Milivojević, inicijator i direktor ove manifestacije.

Kako je najavio, glavni program festivala će u autentičnom srednjevekovnom ambijentu Vile Stanković otvoriti predstava „Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u režiji Gi Pjera Kula, a izvešće je francuski teatar “Des Lumires er des Ombres“.

Copyright Profimedia

Drugog dana će na istoj lokaciji nastupiti Narodni teatar Bitola iz Severne Makedonije komadom reditelja Andraša Urbana “History of motherfuckers – Koriolan“.

Nakon toga, biće izveden i „Moj Šekspir“ u režiji Milivojevića, čiji glumci Šekspira smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz događaje iza scene i stečena iskustva. Glumac Svetozar Miletić otkrio je ovom prilikom da su Milivojević i on, pored odabira glumaca, zajedno osmislili i koncept koristeći podatke o Šekspiru koji nisu tako lako dostupni javnosti.

– Uz ljude bez kojih se više ne može, pozvali smo i mlađe generacije da nam predstave ono što za njih, u vreme „lakih“ vrednosti na televiziji i pozorištu, predstavlja ozbiljnu vrednost – kazao je Miletić.

Copyright Vikipedija

U pratećem programu festivala publika će u Kulturnom centru Novog Sada imati prilike da pogleda filmske adaptacije čuvenih Šekspirovih dela „Koriolan“ u režiji poznatog britanskog glumca Rejfa Fajnsa i „Buru“ američke rediteljke i scenaristkinje Džuli Tejmor.

Čuveni „Magbet“ u režiji Alesandra Sere i u izvođenju “Sardegna Teatra“ i “Compagnie Teatropersone“ (Italija), dobitnik nagrade “The Premio Ubu Award“ za najbolju predstavu 2017. godine, odložen je za oktobar, kada će se prikazati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Milivojević je osnivanje ove manifestacije inicirao nakon premijere predstave „Henri VI” u čuvenom „Gloub“ teatru u Londonu, u maju 2012. godine, sa željom da nam otkrije Šekspira na jedan nov način i neguje njegova dela u pozorištu pod vedrim nebom, kako se onda to radilo.

Copyright Profimedia

Proteklih godina su na festivalu gostovala pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Nemačke, Grčke, Slovenije, Finske, Irana, Indije i mnogih drugih zemalja. Evropska mreža festivala zvanično je uvrstila ovu manifestaciju na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug