„Sanjari“ stižu u prestonicu: Oktobarski salon inspirisan Bertolučijem

20.06.2021

08:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Otvaranje je 25. juna u 19 časova u Muzeju grada Beograda

„Sanjari“ stižu u prestonicu: Oktobarski salon inspirisan Bertolučijem
Copyright Film "Sanjari"/Profimedia

Oktobarski salon je veoma važna manifestacija koja je, sa organizatorom Kulturnim centrom Beograda i njihovom galerijom, napravila izvanredan posao na promociji srpske umetnosti u svetu, ocenio je Andrea Baćin, uz Ilariju Marotu kustos bijenalne manifestacije vizuelne umetnosti koja će biti održana od 25. juna do 22. avgusta u Beogradu.

Baćin je rekao da je Beograd sjajan grad i da im je velika čast i zadovoljstvo, i veoma važno što rade na međunarodnom 58. Oktobarskom salonu – Beogradskom bijenalu, čiji su koncept za ovo izdanje nazvali „Sanjari“, po istoimenom filmu Bernarda Bertolučija iz 2003. godine.

Promo/KCB

Oktobarski salon će predstaviti 64 umetnika Balkana i sveta, a Marota je rekla da njihov koncept „Sanjari“, počevši od Bertolučijevog filma, pokušava da odgovori na koji način je naš stvarni život odvojen od snova, kako nam snovi mogu dozvoliti da bolje razumemo najautentičniji deo ljudskog bića, kao i percepciju stvarnosti.

– Pozvali smo umetnike da stvore nove svetove, uprkos svetu u kome živimo, i da osmisle nove budućnosti. Umetnici mogu reći mnogo toga o najvažnijim aspektima današnjice i o tome šta se dešava u našem svetu – istakla je Marota.

Iz KCB-a su najavili da će najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona – beogradskog bijenala biti predstavljen u Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici, galerijama i Dvorani KCB, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u gradu, a planirano je da kao izložbeni prostori budu uključene i televizijske i radijske platforme.

Muzej grada Beograda/ Beoinfo

Oktobarski salon će ove godine predstaviti preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru, a među umetnicima su i Žan-Mari Apriju, Triša Baga, Davide Balula, Sesilija Bengolea, Vil Benedikt, Džejms Brajdl, Dora Budor, Niko Vašelari, Džordan Volfson, Siprijen Gajar, Aleks Da Korte, Nikola Dee, Džeremi Deler, Sajmon Deni, Aleksandra Domanović, David Duar, Sesil B. Evans, Kamij Enro i mnogi drugi.

Na konkurs za učešće na Oktobarskom salonu pristiglo je skoro 300 prijava, a Marota i Baćin su birali umetnike po generacijskom kriterijumu, sa ciljem da se prepoznaju novi talenti koji bi dobili priliku da prvi put izlažu u kontekstu Oktobarskog salona, s tim da je posebno bila značajna i podrška umetnicima koji stvaraju na Balkanu i u Srbiji.

Kulturni centar Beograda 24sedam/ Katarina Mihajlović

Marota i Baćin, kustoski kolektiv i osnivači i glavni urednici međunarodnog umetničkog časopisa i izdavačke kuće „Kura“ iz Rima, su zbog evokativne moći dela i originalnosti umetničke prakse, kao i inovativnih napora u individualnim istraživanjima odlučili da na Oktobarskom salonu učestvuju Marija Avramović i Sem Tvidejl, Sanja Ćopić, Nenad Gajić, Nadežda Kirćanski, Hana Miletić i Sonja Radaković.

– Mislimo da je ovo velika prilika za umetnike da se predstave prvi put u ovom gradu, pa su mnogi od njih odlučili da stvore nova specifična dela o Beogradu i o kulturnoj sceni grada. Ali, voleli bi da ponudimo publici u Beogradu priliku da dobije pristup i novim međunarodnim umetnicima, velikim i značajnim delima koje nije imala priliku da vidi ranije, pa stoga imamo i mnoge ikonične umetnike i dela – rekla je Marota.

Pročitajte još

Manifestacija koju KCB organizuje uz pokroviteljstvo njenog osnivača Grada Beograda i podšku Ministarstva kulture Srbije, nije mogla biti održana u oktobru 2020. godine zbog pandemije, pa je prebačena na period od 25. juna do 22. avgusta.

Otvaranje je 25. juna u 19 časova u Muzeju grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike