Zubin Mehta o predstojećem koncertu na Kolarcu: Sa Beogradskom filharmonijom sam stvorio istoriju

24.06.2021

09:01 >> 09:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Deseti susret maestra i filharmonijskog orkestra biće u znaku Betovena i Bramsa

Zubin Mehta o predstojećem koncertu na Kolarcu: Sa Beogradskom filharmonijom sam stvorio istoriju
Copyright Zubin Mehta/Profimedia

Beogradska filharmonija najavila je koncert sa Zubinom Mehtom, najčuvenijim dirigentom sveta, 10. jula, u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kako su naveli iz Filharmonije, događaj godine, ujedno i deseti susret maestra i filharmonijskog orkestra, dugo je planiran i očekivan, a biće u znaku Betovena i Bramsa.

– Izuzetno sam srećan i ponosan što se vraćam jednom od najdražih orkestara – Beogradskoj filharmoniji, koju poznajem još od davne 1958. godine. Iza sebe imamo dugogodišnje prijateljstvo tokom kojeg smo stvarali zajedničku istoriju. Veoma me raduje što je nova koncertna dvorana koju ovaj divan orkestar treba i zaslužuje, napokon postala sadašnjost – izjavio je maestro povodom novog susreta sa Beogradskom filharmonijom.

Zubin Mehta/Profimedia

Za ovu priliku Mehta je izabrao Betovenovu „Pastoralnu simfoniju“, poznatu još i pod nazivom Betovenova „Deseta“, i Bramsovu „Simfoniju broj jedan“.

Legendarni maestro, u 85. godini života, aktivni je dirigent nemerljive veličine. Na svetskoj muzičkoj sceni prisutan je više od 60 godina sa nastupima koji su postali istorijski. Uvek zagovarajući važnost nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, maestro je poslednji put predvodio filharmonijski orkestar 2017. godine, kao specijalni gost prvog koncerta na otvorenom u istoriji orkestra.

Zubin Mehta/Profimedia

Pamte se brojni nastupi, među kojima i donatorski koncert kojim je Mehta pomogao ostvarenje velikog filharmonijskog sna – prvu turneju po Americi, koju je orkestar uspešno realizovao u oktobru 2014. godine.

Pročitajte još

Ulaznice za Gala koncert u prodaji su od 1. jula i mogu se kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, kao i putem onlajn sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike