Prkos zakonima života i smrti: Nova podela u operi "Orfej i Euridika" u Narodnom pozorištu

25.06.2021

13:16 >> 13:02

0

Oduševljena publika nagradila je na premijeri izvanrednu umetničku ekipu višeminutnim aplauzima i uzvicima bravo

Prkos zakonima života i smrti: Nova podela u operi "Orfej i Euridika" u Narodnom pozorištu
Copyright Promo / Željko Jovanović

Prva repriza opere Kristofa Vilibalda Gluka “Orfej i Euridika” sa novom solističkom podelom biće izvedena u nedelju, 27. juna u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Dirigent će biti Dian Čovanov gost iz Bugarske, a režiju potpisuje Aleksandar Nikolić po koreografiji Aleksandra Ilića.

Premijerno u ulozi Orfeja nastupiće Jana Cvetković, polaznica Operskog studija “Borislav Popović”, a u ulozi Amora solistkinja Opere Ivanka Raković Krstonošić, dok će ulogu Euridike tumačiti kao i na premijeri Snežana Savičić Sekulić. Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Promo / Željko Jovanović

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osećaje treba verovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.

U Nikolićevoj postavci Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

Promo / Željko Jovanović

Oduševljena publika nagradila je na premijeri izvanrednu umetničku ekipu višeminutnim aplauzima i uzvicima “bravo”.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pročitajte još

Opera “Orfej i Euridika” prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike