Svetska premijera filma „Strahinja Banović“ u Karlovim Varima: Dugalić u izazovnoj ulozi

29.06.2021

11:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Moderna adaptacija narodne epske pesme takmičiće se sa još 12 ostvarenja za nagradu Kristalni globus, kao prvi film iz Srbije u glavnom programu Karlovih Var

Svetska premijera filma „Strahinja Banović“ u Karlovim Varima: Dugalić u izazovnoj ulozi
Copyright Nebojša Dugalić Antonio Ahel / ATA Images

Film reditelja Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović“ uvršten je u glavni takmičarski program 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, koji će biti održan od 20. do 28. avgusta, saopštili su danas producenti.

Arsenijevićeva moderna adaptacija narodne epske pesme “Banović Strahinja”, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize, takmičiće se sa još 12 ostvarenja za nagradu “Kristalni globus”, kao prvi film iz Srbije u glavnom programu Karlovih Vari posle 20 godina, kaže se u saopštenju.

– Izuzetno sam uzbuđen i počastvovan što će svetska premijera našeg filma biti u Karlovim Varima. Pre svega se radujem kontaktu sa publikom, pošto je festival najavio fizičko izdanje – rekao je Arsenijević, čiji je prethodni dugometražni film bio debitantski “Ljubav i drugi zločini” (2008).

Nebojša Dugalić/ATA Images

U Arsenijevićevom drugom filmu, glavni junak, mladi migrant iz Afrike, koji je u želji da se što bolje uklopi uzeo srpsko ime Strahinja, živi sa svojom ženom u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil, dok je značajna uloga pripala našem proslavljenom umetniku Nebojši Dugaliću.

Scenario su, uz Arsenijevića, pisali Bojan Vuletić i Nikola Dukreja, a u filmu sve statiste i pojedine manje uloge tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji, kaže se u saopštenju.

– Veliku zahvalnost dugujemo i migrantima iz izbegličkih kampova koji su sa nama podelili svoja iskustva i neka od njih ponovo proživeli u filmu. Bio je to po mnogo čemu jedan poseban, neuobičajen projekat – istakao je Arsenijević.

Nebojša Dugalić Printscreen / Youtube

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović u ime kuće Art end popkorn, u saradnji sa Sinamon filmom.

Pročitajte još

Film “Strahinja Banović” podržali su Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar i Kreativna Evropa- MEDIA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike