Skromni zahtevi operske dive Eline Garanče uoči koncerta na Tašu: Zvezde su u tenisu, ne u umetnosti

01.07.2021

12:10 >> 12:11

0

Mecosopran će prvi put u karijeri 4. jula nastupati u Beogradu, zajedno sa mladom srpskom umetnicom, sopranom Marijom Jelić

Skromni zahtevi operske dive Eline Garanče uoči koncerta na Tašu: Zvezde su u tenisu, ne u umetnosti
Copyright Elina Garanča / Profimedia

Operska diva Elina Garanča, koja će održati ekskluzivan koncert 4. jula na stadionu Tašmajdan u okviru BELEF-a, veoma je skromna u zahtevima pred nastup u Beogradu, saopštila je koncertna agencija Sky Music.

Čuvenom mecosopranu iz Latvije potrebno je da joj u svlačionici bude flaširana voda, čaj sa limunom i medom, sveže voće i mali sendviči bez glutena i laktoze.

Nema posebnih zahteva ni za hotelsku sobu, osim da bude nepušačka, sa klimom i pogledom na dvorište, i da nije u blizini gradilišta ili bilo kakve buke.

Elina Garanča je svetska zvezda, ekskluzivac čuvene diskografske kuće “Dojče gramofon”, smatra se za najbolju Karmen današnjice.

Na svetski operski tron krenula je iz rodnog grada Rige, a preko Frankfurta, Beča i Minhena, stigla je do Londona i Njujorka.

Elina Garanča/Profimedia

Zanimljiva je priča oko lansiranja njene svetske karijere.

Naime, Garanču je jedan agent čuo na takmičenju u Kardifu, u Velsu, i odmah je zvao Joana Holendera, savetnika Metropoliten opere i jednog od najuticajnijih ljudi u operskom svetu. Tada mu je rekao da obavezno odmah dovedu talentovanu divu i da joj obećaju sve.

Njeno izvođenje Karmen u Metropoliten operi odjeknulo je u čitavom operskom i umetničkom univerzumu, a list “New York Times” ga je opisivao samo u vidu pohvala, čak je zaključak bio da je to najbolje izvođenje ikada.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom.

– To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti – reči su slavne operske umetnice, koja je u navedenim skromnim zahtevima sa svoje “rajder” liste i dokazala da je sasvim obična osoba, a ne uobražena dama.

Mecosopran će prvi put u karijeri 4. jula nastupati u Beogradu, zajedno sa mladom srpskom umetnicom, sopranom Marijom Jelić, u ulozi Mikaele.

Jelićeva kaže da ima veliku odgovornost pred nastup sa jednom od najznačajnijih operskih pevačica današnjice.

Elina Garanča/Profimedia

– Zaista je prava privilegija nastupati sa Elinom i srećna sam što ćemo dva dana ranije takođe zajedno nastupiti na Ljubljanskom festivalu. Mislim da je za svakog mladog pevača velika odgovornost i izuzetno veliko zadovoljstvo da nastupa sa kolegama koji obeležavaju operu 21.veka i nadam se da je ovo samo prva produkcija u kojoj Elina i ja nastupamo zajedno – kaže Jelićeva.

Prema njenim rečima, “Karmen” je opera koja se u svetu, a i kod nas veoma često izvodi i publika je voli.

– Ova opera je izuzetno uzbudljiva sa prepoznatljivim operskim arijama i publika će imati priliku da vidi jedno drugačije izvođenje opere u koncertnoj verziji sa veoma limitiranim scenskim pokretom i režijom.

Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Povodom svoje prve posete Beogradu, Garanča je poslala video poruku posetiocima beogradskog koncerta.

Pročitajte još

– Izvodićemo predivan repertoar za mecosopran. Jako se radujem što dolazim u vašu zemlju da nastupam uživo pred publikom, i da uživam u divnoj noći – izjavila je Garanča.

Organizatori BELEF i Sky Music najavljuju koncertnu verziju opere “Karmen” Žorža Bizea kao pravi spektakl za publiku na Tašmajdanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike