Petar Božović oduševio publiku, Neli Mihailović Ključ grada: Otvoren Festival monodrame i pantomime

02.07.2021

08:15 >> 08:18

0

Autor: Dejan Ćirić

U ovogodišnjem takmičarskom programu će u periodu od četiri dana biti predstavljeno osam najinteresantnijih predstava

Petar Božović oduševio publiku, Neli Mihailović Ključ grada: Otvoren Festival monodrame i pantomime
Copyright Petar Božović Tanjug/Rade Prelić

Ovogodišnji Festival monodrame i pantomime otvoren je sinoć u Pozorištu lutaka „Pinokio“ i trajaće do 4. jula.

Manifestaciju je otvorila poznata glumica Nela Mihailović, kojoj je ovom prilikom uručen Ključ grada. Mihailovićeva je iskoristila priliku da istakne da je veoma počastvovana što je deo velikog mehanizma koji već više od četiri decenije uspešno pokreće ovu manifestaciju.

– Sa velikom nadom da ovaj festivalski točak više niko i ništa neće pomeriti sa putanje, proglašavam 46. izdanje Festivala zvanično otvorenim – rekla je glumica, a njene reči ispratio je buran aplauz.

Nela Mihailović Tanjug/Rade Prelić

U ovogodišnjem takmičarskom programu će u periodu od četiri dana biti predstavljeno osam najinteresantnijih predstava.

Prvi dan takmičarskog programa otvorila je monodrama Petra Božovića pod nazivom „Reče mi jedan čo’ek, ćeraćemo se još kad budem mlad”, za koju je publika bila posebno zainteresovana.

Božović je odabrao tri poeme Matije Bećkovića („Reče mi jedan čo’ek”, „Ćeraćemo se još” i „Kad budem mlad”) i adaptirao ih tako da svojim temama u potpunosti odgovaraju aktuelnim opsesijama stvarnog čoveka.

Petar Božović Tanjug/Rade Prelić

Pored njega, publici se predstavila i Nikolina Vujević sa komadom „Nina“.

Današnji repertoar čine predstava „Čučuk Stana“ u izvođenju glumice zaječarskog Pozorišta „Zoran Radmilović” Nataše Petrović i monodrama Pozorišta Slavija iz Beograda „Živojin Mišić“ u tumačenju Boška Puletića.

Trećeg dana Festivala na programu su monodrame „Čaj sa Kublaj-kanom“ Jugoslava Krajnova i „Hasanaginica” u izvođenju glumice Marije Ðajić iz Poetskog teatra „BiT” iz Trebinja.

Takmičarski deo programa zatvoriće glumac Slobodan Beštić sa monodramom „Noćni čitač“, a potom će nastupiti pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić sa komadom „Čekajući nebo – kad će više?!“.

Prateći program Festivala, koji se održava u Staroj carinarnici u Zemunu, čine tri promocije knjiga – drugo izdanje „Anegdota i crtica iz pozorišnog života“ Milovana Zdravkovića, „Čučuk Stana“ Željka Hubača i „Komunikator = Gladijator“ Marka Stojanovića.

Petar Božović Tanjug/Rade Prelić

Na završetku manifestacije biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri u sastavu: rediteljka Tatjana Mandić Rigonat – predsednica žirija, glumac Ivan Perković – pobednik Festivala 2019. godine, i dramski umetnik Bojan Krivokapić, kao i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Pročitajte još

Podršku ovom festivalu pružili su Gradska opština Zemun, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike