Predstava igrana čak 500.000 puta: “Vesela udovica” za kraj sezone u Madlenianumu

06.07.2021

05:37 >> 06:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Do kraja godine teatar najavljuje novu dramsku premijeru Da krenemo ispočetka” i čuveni mjuzikl Priča sa zapadne strane” koji nikada nije igran u Beograd

Predstava igrana čak 500.000 puta: “Vesela udovica” za kraj sezone u Madlenianumu
Copyright Predstava "Vesela udovica", Madlenianum Tanjug/Miloš Milivojević

Opereta “Vesela udovica” autora Franca Lehara, u režiji Roberta Boškovića, sinoć je okončala pozorišnu sezonu Opere i teatra Madlenianum i oduševila publiku željnu komedije, pesme, plesa i svetlih tonova u drugoj godini pandemije.

Predstava “Vesela udovica”, Madlenianum Tanjug/Miloš Milivojević

Uprava pozorišta je odabrala “Veselu udovicu” za sam kraj vrlo simbolično iz razloga što je upravo taj spektakl bio poslednja premijera pred prvi talas pandemije, 13. februara 2020, pre nego što je stavljen katanac na sve kulturne ustanove.

U aktuelnoj sezoni 2020/2021. kada se konačno pandemiji nazire kraj, ova razigrana, opuštena i raskošna kostimirana avantura je bila idealna da se publika podseti kako je bilo pre naleta tog nevidljivog neprijatelja, i vreme je da se sve definitivno vrati u normalu.

Predstava “Vesela udovica”, Madlenianum Tanjug/Miloš Milivojević

Trosatna opereta u vidu mjuzikla ili komada sa pevanjem pravi je spektakl za sva čula, koja uvlači publiku u duhovitu priču o bogatoj udovici Hani Glavari i pokušajima njenih zemljaka da joj nađu novog muža, ali pod uslovom da njeno nepregledno nasleđeno bogatstvo ostane u kneževini Montenegro.

“Vesela udovica” je postavljena u godini kada se obeležavalo 150 godina od rođenja Franca Lehara, tako da je direkcija Madlenianuma želela da povodom tog jubileja postavi na scenu njegovu najpoznatiju operetu koja zaista dugo nije igrana u Beogradu. Prvo izvođenje je bilo 1965. godine, a zatim je još jednom izvedena 1979.

Neobična opereta vodviljskog mehanizma sa brzim promenama scena, gde je svaki od tri čina sa izmenjenom scenografijom, u prvih 60 godina postojanja, igrana je u raznim verzijama čak 500.000 puta.

Predstava “Vesela udovica”, Madlenianum Tanjug/Miloš Milivojević

Hrvatski reditelj Robert Bošković je postavio veoma dinamičnu, brzu i “spotovsku” predstavu, tako da su mu rešenja veoma atraktivna, te se lako mešaju žanrovi salonske komedije, mjuzikla, vodvilja i operete.

Vrhunska muzika Franca Lehara, režija pravog muzičkog teatra, koreografske sekvence, učinili su da i sami glumci zablistaju u svojim ulogama.

Pre svega dominira Branislava Podrumac, koja bez problema može da igra u operama, mjuziklima, operetama (“Jadnici”, “Bečka krv”, “Čarobna frula”), da ima autorske koncerte ili da bude glumica u muzičkim komadima (“Male tajne” Gorana Markovića).

Branislava Podrumac Tanjug/Sava Radovanović

Uz nju veliki deo svakako je ponela nova nada operete i mjuzikla Dimitrije Cincar Kostić kao njena velika ljubav Grof Danilo, a efektne duhovite uloge su ostvarili profesionalni glumci Žarko Stepanov i Đorđe Stojković, koji predstavljaju pravi “komični predah” i posebno uživanje.

Visoke vokalne deonice i zavidnu glumačku interpretaciju ostvarila je i operska diva Mina Gligorić u liku fatalne žene nevernice, zaljubljene u svog ljubavnika.

Mina Gligorić Tanjug/ Sava Radovanović

Madlenianum je najduže održao svoju sezonu od svih pozorišta u Beogradu i Srbiji, koja su 1. jula prošle godine spustila zavese, a reditelj Bošković, kao gost iz Hrvatske, je u aktuelnoj sezoni postavio još dva projekta u ovom teatru – muzičko kolažno veče “Svetlosti pozornice” i mjuzikl “Poslednjih pet godina”, sa navedenom glumačkom ekipom.

Predstava “Poslednjih pet godina”, Promo/Zoran Škrbić

Opera i teatar u Zemnu najavljuje i novu dramsku premijeru “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, za 1. oktobar, gde igraju Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić i Branka Petrić.

Takođe, do kraja kalendarske godine u planu im je i čuveni mjuzikl “Priča sa zapadne strane” koji nikada nije igran u Beogradu, tako da će publika željna teatra i scenske umetnosti tek uživati u novim poduhvatima na nivou Brodveja i Vest Enda.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike