„Svetla Njujorka“: Film koji je promenio istoriju Holivuda

06.07.2021

08:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Kada su se zvučni filmovi pojavili, mnogi su predviđali da će publika ipak ostati verna nemim ostvarenjima. Ipak, ona su nestala sa scene zapanjujućom brzin

„Svetla Njujorka“: Film koji je promenio istoriju Holivuda
Copyright Profimedia

Na današnji dan, 6. jula 1928. godine, premijerno je prikazan prvi potpuno zvučni film u istoriji kinematografije, pod nazivom „Svetla Njujorka“. Za razliku od prethodnih filmova u kojima je bilo zvučnih scena, ali i nemih, „Svetla Njujorka“ su u potpunosti snimljena u zvučnoj tehnologiji.

U tu svrhu je korišćen „Vitafon“ sistem koji je razvila kompanija Vestern Elektrik. Zvuk je bio snimljen na fonografskim pločama, a prilikom projekcije okretanje ploča je bilo mehanički sinhronizovano sa filmskim projektorom.

„Svetla Njujorka“ snimljena su pod okriljem kompanije „Warner Bros“ koja je tada bila lider u zvučnoj tehnologiji. Produkcija filma koštala je 23.000 dolara, a zarada je iznosila preko milion, što je za to vreme bio ogroman uspeh. Zbog popularnosti zvučne tehnologije uskoro su i ostali filmski studiji morali da slede „Warner“, pa je već krajem 1929. godine Holivud proizvodio isključivo zvučne filmove.

Film “Svetla Njujorka”/ Profimedia

Kada su se zvučni filmovi pojavili, mnogi su predviđali da će publika ipak ostati verna nemim filmovima. Ipak, oni su nestali sa scene zapanjujućom brzinom. Poslednji nemi igrani film ”Ubogi milioner” snimljen je dve godine nakon pojave prvog zvučnog filma.

Inače, „Svetlostima Njujorka“ je prethodilo ostvarenje „Džez pevač“, čija je premijera održana 6. oktobra 1927. godne u Los Anđelesu. Bio je to prvi zvučni dugometražni igrani film u kojem su glumci, skoro tri decenije posle pojave pokretnih slika, progovorili. Film je, takođe realizovan u produkciji holivudskog studija “Warner Bros”, a tadašnja muzička zvezda Al Džolson izgovorio je prve reči na filmu: “Sačekajte, sačekajte, još niste čuli sve…”

Posle prvih projekcija “Džez pevača” publika je bila oduševljena, a film je zaradio čak tri miliona dolara. Ovaj film, međutim, nije bio apsolutno zvučni jer su samo pevačke numere i neke govorne scene bile ozvučene. Nakon toga dolaze “Svetla Njujorka” koji je bio potpuno ozvučen.

Film “Džez pevač”/Profimedia

U počecima zvučni film je podsećao na snimljeno pozorište. Mnoge zvezde nemog filma bile su glumci bez veštine i kulture govora, a glasovi mnogih od njih bili su neprihvatljivi za zvučni film. Takvi glumci su otpuštani i zamenjivani novim licima sa prijatnim glasovima i poznavanjem tehnike pevanja.

U početku, zvučni film je bio konfuzan, tvrde mnogi istoričari. Tek 1930. godine Jakob Karol pronašao je tehničko rešenje za “dubliranje” po kojem je dijalog na originalnom jeziku mogao da bude zamenjen dijalogom na bilo kom jeziku. U to vreme, veliki broj umetnika sa nepoverenjem je dočekao zvučni film. Čaplin i Kler su bili protiv nekontrolisane primene zvuka, a Ejzenštaj i Pudovkin su sastavili manifest “O budućnosti zvučnog filma”, tvrdeći da “svako uključivanje dijaloga u neku filmsku scenu može da uništi film”. Čarli Čaplin je, čini se, bio najradikalniji. Dugo nije želeo da se posveti zvučnom filmu, njegovi junaci su progovorili tek 1936. godine u “Modernim vremenima”, a on tek 1941. u filmu “Veliki diktator”.

Čarli Čaplin, film “Veliki diktator”/Profimedia

Što se tiče Srbije, Dragoljub Aleksić, bravar i akrobata, ostao je zabeležen kao jedna od značajnih ličnosti srpske kinematografije, jer je njegov film “Nevinost bez zaštite” bio prvi srpski kompletno zvučni film. Snimljen je 1941. godine, a prikazan tokom 1942. kada ga je videlo čak oko 80.000 Beograđana.

Pošto je film snimljen u Beogradu za vreme okupacije, Aleksić je imao dosta problema sa Nemcima. Posle rata, bio je izveden na sud kao izdajnik, ali se branio da je umetnik i da nikakve veze nije imao sa Nemcima. Posle svega, Aleksić je ipak doživeo duboku starost i umro je u Beogradu 4. novembra 1985. godine.

Film “Svetla Njujorka”/ Profimedia

Zvuk u danas do perfekcije tehnički usavršenom filmu napreduje munjevito. Snimanje i obrada zvuka, tvrde teoretičari modernog filma, znatno više napreduju nego slika.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike