Ne samo filmovi: Bogat prateći program na festivalu u Somboru

09.07.2021

18:45 >> 17:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos d

Ne samo filmovi: Bogat prateći program na festivalu u Somboru
Predstava "Jedan" Promo/Stanko Đalić

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala, koji u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor traje od 13. do 16. jula, biće održan koncert rok grupe “Love Hunters”, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica “Kako se gleda film – mala škola bontona”, nastup Žarka Stepanova i benda “Bre”, kao i predstava “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Promo

“Love Hunters”, jedan od najznačajnijih bendova domaće alternativne scene, nastupiće na zatvaranju festivala, 16. jula u 21 sat, na Trgu Svetog Đorđa. Predvođeni Milanom Muminom, status kultnog benda stekli su još ranih devedesetih godina prošlog veka, a danas u originalom sastavu: Mumin – glas i gitara, Protektor – bas, Thunderman – bubnjevi, a ojačani gitaristom Vladom Apatinecom, zvuče svežije i energičnije nego ikad. Održali su preko 3000 koncerata po Evropi i regionu i radili muziku za dva filma i tri pozorišne predstave. Frontmen benda, Milan Mumin, dobitnik je Oktobarske nagrade za životno delo i doprinos kulturi grada Novog Sada 2019. godine.

Love Hunters Promo/Gabriela

Besplatna radionica “Kako se gleda film – mala škola bontona” će se održati u nedelju, 11. jula i u ponedeljak, 12. jula u terminu od 10 do 14 časova u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Projekat obuhvata gledanje dečijih filmova, kao i razgovor, vežbe u kojima će se polaznici upoznati sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma. Predavači su Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija, i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

U okviru programa “Espreso u 11” u fokusu su filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra. Ustanova Niški kulturni centar će u sredu 14. jula predstaviti najnovije brojeve filmskog časopisa “Filaž”, knjigu niškog filmskog kritičara i teoretičara filma Branislava Miltojevića – “Filmovi bez filma” (u izdanju NKC-a) i filmskog autora i producenta iz Beograda, Miroslava Bate Petrovića – “Kinematografija štapa i kanapa”. Filmski centar Srbije promovisaće u petak, 15. jula, svoje novo, kapitalno izdanje “Robert Meki: Priča – Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija”, a o knjizi će govoriti Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. Ovaj program održava se u Atrijumu Gradske kuće.

Sombor Promo/Slavica Kalaba

Otvaranje Trećeg somborskog filmskog festivala, 13. jula u Atrijumu Gradske kuće, upotpuniće nastup umetnika Žarka Stepanova i benda “Bre”, tokom kojeg će publika biti u prilici da čuje izvođenje numere “Ljubav i moda” iz istoimenog filma.

Predstava “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije biće održana u nedelju, 11. jula u 21 sat, na Trgu Svetog Đorđa. Predstava je nastala po tekstu Sanje Ninković u saradnji sa učesnicima, po scenariju filma “Jastog” savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće.

Mira Banjac ATA Images/Antonio Ahel

Podsećamo, u filmskom programu festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić.

Pročitajte još

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Specijalni Ernest“, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti