Don Žuan kao crnogorski junak u svetu kriminala: Održana prva premijera u pozorištu „Teatrijum"

14.07.2021

06:50 >> 06:58

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava će se igrati i večeras, kao i svakog dana ove nedelje, zaključno sa 18. julom

Don Žuan kao crnogorski junak u svetu kriminala: Održana prva premijera u pozorištu „Teatrijum"
Copyright Predstava "Don Žuan" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Savremena adaptacija čuvenog Molijerovog komada “Don Žuan”, u režiji tandema Tihomir Stanić – Marko Misirača, sinoć je premijerno izvedena na novoj pozorišnoj sceni “Teatrijum” u samom centru Beograda, u veoma prijatnom ambijentu unutar Atrijuma Rektorata Univerziteta – Kapetan Mišinog zdanja.

Dvorište ovog prostora je bilo prepuno publike koja je u jednom dahu pratila avanture čuvenog zavodnika koji je imao nepregledan broj različitih verzija u teatru i na filmu, dok je ova verzija predstavila sasvim drugačiji pristup tom komadu, jer je radnja smeštena u 21. vek.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

Prema slobodnoj adaptaciji studenta dramaturgije sa FDU Vide Davidović, čuveni ljubavnik francuskog klasika pretvoren je u crnogorskog junaka koji želi da uspe u Beogradu, kao što svi sa tih prostora godinama vole da dolaze i u prestonici se izbore za važne položaje u društvu.

Jasna aluzija na savremenu društveno-političku situaciju ilustruje kriminogeni svet, što svakako aktuelizuje dramu kroz prizmu sukoba, nasilja i vatrenih obračuna, kao u gangsterskim filmovima. U takvom vremenu nevremena i svetu bez časti i obraza, kao iz neke druge dimenzije pojavio se neki zavodnik, kome tu mesto nije, ali koji uspeva da osvaja svaku lepoticu koja mu se nađe na putu.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

Kako je nezasit i nikada zadovoljan, on stalno traži nove izazove, nadražaje i čulna zadovoljstva, što ga dovodi u seriju neprijatnih događaja koji su se oteli kontroli, što ga vodi direktno u propast.

Tek povremeno duhovita, nova varijanta poznate drame je negde u vidu pokušaja između ozbiljne socijalne kritike i mlake komedije, koja na kraju nema tu očekivanu dubinu ili detaljniju analizu današnjeg sveta koji je ogrezao u nemoral, licemerje, prljavštinu, rijaliti programe i subkulturu koja se davi u sopstvenom mulju. Odnosno, te teme su tek načete, okrznute, ali bez dalje razrade i realizacije.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

Prelep ambijent Kapetan Mišinog zdanja reditelji Stanić i Misirača u potpunosti su iskoristili, tako da se glumci šetaju po čitavom prostranom dvorištu-atrijumu, što scensko delo čini veoma atraktivnim, te je za publiku pravi doživljaj da prati na sve strane sveta likove sa pozornice. Kao da su autori uvideli tokom proba da im sama pozorišna scena sa platformom nije dovoljna da razigraju priču, odlučili su da iskoriste čitavo dvorište, da pomalo forma pobedi suštinu.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

Od glumaca u efektnim epizodnim ulogama izdvajaju se Đorđe Marković kao prevareni muž i Lepomir Ivković u roli oca Don Žuana, što je pravi komični predah i kao predstava za sebe. Ostali glumci – Stefan Radonjić u naslovnoj ulozi, Vladan Gajović kao njegov stric pomoćnik, i dame – TV zvezde Ivana Dudić i Isidora Građanin, bili su sasvim standardni i rutinski.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

“Don Žuan” će se igrati i večeras, kao i svakog dana ove nedelje, zaključno sa 18. julom.

Predstava “Don Žuan” ATA Images/Mateja Stanisavljević

Novo pozorište “Teatrijum” svakako je neophodno za Beograd, tako da će raditi tokom celog leta, a julski repertoar je uveliko spreman i popunjen. Publika će videti monodramu “Na Drini ćuprija” po romanu Ive Andrića, u tumačenju osnivača “Teatrijuma” Tihomira Stanića, kojom je glumac i otvorio ovo pozorište 3. jula.

Pročitajte još

Osim njega, nastupao je i Petar Božović sa poetskim koncertom “Vetar, lišće i ja”, dok ljubitelji pozorišta dalje mogu pratiti i čuvenu lektiru “Jazavac pred sudom”, monodramu “O, kakav divan dan” Vesne Pećanac, čudesnu kolažnu predstavu “Ne oklevaj, improvizuj” Srđana J. Karanovića, hit monokomediju “Šta me snađe” sa Anđelkom Prpić, “Detinjarije” Tike Stanića, komedije “Pomahnitali” i “Nas dve” Tatjane Kecman, kao i teatarsku verziju filma “Davitelj protiv davitelja” pozorišta sa Uba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike