Od Madone do Ejmi Vajnhaus: Gotjeove (de)konstrukcije muze

16.12.2020

11:59 >> 13:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Stručna vođenja kroz izložbu Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje biće nastavljena i predstojećeg vikenda

Od Madone do Ejmi Vajnhaus: Gotjeove (de)konstrukcije muze
Copyright Profimedia

Tema drugog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Šarića, koje će biti održano ovog vikenda, 19. i 20. decembra, od 12 sati je „Od Madone do Ejmi Vajnhaus: Gotjeove (de)konstrukcije muze“. Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs.

– Koncept muze je jedan od integralnih koncepata u Gotjeovom radu, kao i to da su muze češće birale njega, nego on njih, upravo zbog individualnosti kao glavne karakteristike Gotjeovom modnom opusu i zato njegov izbor muza nikada nije slučajan. U istoj meri u kojoj su muze inspirisale Gotjeov dizajn, on je istovremeno obeležavao njihove pojave, nastupe i karijere. Tako se koncept muze javlja kao koncept žive inspiracije, jer Gotje, iako sklon određenim manifestacijama kulturne istorije, poput, na primer, Mulen Ruža, nikada nije idolizovao pojedine istorijske ličnosti – napominje Šarić i dodaje da u Gotjeovom stvaralaštvu, muza nikada nije shvaćena isključivo kao rodno binarna kategorija, odnosno samo kao žena, već kao rodno fluidna ili čak androgena persona.

Pročitajte još

– Od Madone, Eni Lenoks i Grejs Džons, preko Barbi lutke, Dejvida Bovija i Boj Džordža, pa do Dite Von Tiz, Ejmi Vajnhaus i Končite Vurst, vođenje prati procese (de)konstrukcije koncepta muze u modi, te postupak (samo)mitologizacije putem mode – ističe Šarić.

„Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“ je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode, kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Tanjug / Tara Radovanović

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Izložba traje do 14. februara 2021. godine. Muzej savremene umetnosti poštuje sve epidemiološke mere i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike