Odabrani najbolji na Filmskom festivalu u Sopotu: Gran-pri filmu „Ajvar“

18.07.2021

06:57

0

Autor: Dejan Ćirić

U ponedeljak, 19. jula, u okviru programa Sofest Plus publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove

Odabrani najbolji na Filmskom festivalu u Sopotu: Gran-pri filmu „Ajvar“
Copyright Nagrađeni na filmskom festivalu u Sopotu Promo/Sofest

Sinoć je održana svečana dodela nagrada 49. izdanja Filmskog festivala u Sopotu koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot.

Žiri takmičarskog programa u sastavu: Jovan Marković, scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić, reditelj i Milan Nikodijević, producent, dodelio je sledeće nagrade:

Nagrada Gran-pri festivala filmu „Ajvar“

Nagrada je uručena producentkinji filma Nikolini Vučetić Zečević za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srspkoj kinematografiji.

Nikolina Vučetić Zečević Promo/Sofest

Nagrada za najbolju režiju Srdanu Goluboviću za film „Otac“

Ovo priznanje je dodeljeno za ostvarenje u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama, konzistentno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući, sa jedne strane ljubav i rešenost, a sa druge birokratsku bezdušnost.

Nina Stojadinović Promo/Sofest

Ispred kuće Baš Čelik Nina Stojadinović je proočitala govor Srdana Golubovića:

„Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala.“

Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković

Glumica je osvojila ovo priznanje za film „Prolećna pesma“, u režiji Natalije Avramović, za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenkovićeva je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

– Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode, želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala – rekla je glumica.

Mihaela Stamenković Promo/Sofest

Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu Filipu Đuriću

Đurić je osvojio nagradu za film „Moj jutarnji smeh“, u režiji Marka Đorđevića, za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

Nagradu je primio reditelj filma Marko Đorđević koji je pročitao šaljiv govor Filipa Đurića:

„Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga.”

Marko Đorđević Promo/Sofest

Nagrada publike filmu „Realna priča“ Gordana Kičića

Reditelj i glavni glumac u ovom ostvarenju izjavio je primajući nagradu:

– Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom  da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne – rekao je Kičić.

Gordan Kičić Promo/Sofest

U ponedeljak, 19. jula, u okviru programa Sofest Plus publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove:

16.00 – Prolećna pesma

18.00 – Moj jutarnji smeh

20.00 – Ajvar

22.00 – Otac

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike