Nagrada za poetiku surovosti i bolne stvarnosti: „Oaza” najbolji domaći film po izboru kritičara

20.07.2021

09:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo priznanje je juče, na Festivalu evropskog filma Palić, po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam

Nagrada za poetiku surovosti i bolne stvarnosti: „Oaza” najbolji domaći film po izboru kritičara
Milan Stojanović i Ivan Ikić Promo/Ivica Vojnić

Film „Oaza” Ivana Ikića proglašen je za najbolji srpski film po izboru Srpske sekcije Međunarodne Federacije kritičara (FIPRESCI). Ovu nagradu je juče, na Festivalu evropskog Filma Palić, po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Promo/Oaza

Milan Nikodijević, član žirija FIPRESCI Srbija koji je odlučivao o najboljem filmu, uručio je nagradu producentu filma Milanu Stojanoviću (Sense Production) i reditelju Ivanu Ikiću. Novčana vrednost nagrade je 300.000 dinara.

Milan Stojanović producent filma „Oaza”, prilikom dodele ovog priznanja je rekao:

– Hvala Asocijaciji filmskih festivala na ovoj divnoj nagradi, hvala FIPRESCI-ju za to što su odabrali naš film, ali hvala i Festivalu evropskog filma Palić na divnom gostoprimstvu. Ivanov i moj prvi film „Varvari” je ovde imao svoju premijeru 2014. godine i tada je takođe osvojio nagradu. Ove godine film nije na festivalu, ali ipak je osvojio nagradu. Veliko mi je zadovoljstvo – istakao je Stojanović.

Milan Stojanović Promo/Ivica Vojnić

U obrazloženju žirija (Milan Nikodijević, Ivan Karl i Borislav Anđelić), stoji da reditelj Ivan Ikić „na autorski uzbudljiv i estetski ubedljiv način vešto artikuliše glumu svojih naturščika”, te da je reč o „svojevrsnom autorskom eksperimentu, u kome Ikić „beg u slobodu” svojih mladih junaka, inače deficitarne teme u srpskom filmu o mladima sa posebnim potrebama, vodi delikatnim putevima autodestrukcije oko koje reditelj smelim rešenjima i autorskom suptilnošću plete poetiku surovosti i bolne stvarnosti „Oaze”. Žiri dalje konstatuje i da ovaj film „po svom autorskom pristupu i visokim estetskim i moralnim vrednostima do kojih je dosegao u realizaciji ovog projekta predstavlja najbolji srpski film u ovoj godini, a ovo delo po ukupnim dometima zauzima visoko mesto među ostvarenjima u poslednjoj dekadi srpskog filma”.

Ivan Ikić Promo/Ivica Vojnić

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

Pročitajte još

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer i Goran Bogdan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti