Biković za 24sedam: Kad snimaš film niko neće da ti pomogne, a kad je gotov svi te tapšu po ramenu

03.07.2021

18:45 >> 18:48

0

Prvenstveno bih naglasio da je bilo izazovno snimati ovaj film, bez obzira na to što imate najvećeg reditelja na ovim prostorima i takav glumački ansambl, ka

Biković za 24sedam: Kad snimaš film niko neće da ti pomogne, a kad je gotov svi te tapšu po ramenu
Copyright Miloš Biković / Promo / Nemanja Miščević

Beograd dvadesetih godina, kada su ga nazivali “Pariz na Balkanu”, vreme džeza i čarlstona, avangarde i dadaizma… Vreme je u kojem je stvarao Boško Tokin, nepravedno zaboravljeni srpski avangardista, filmski reditelj, prvi kritičar i jedan od osnivača zenitizma. Njegov lik oživeće na velikom platnu Miloš Biković u filmu kultnog reditelja Slobodana Šijana “Budi Bog s nama”.

Biković je za naš portal podsetio da je to vreme nakon Velikog rata, najveće tragedije sa najvećim posledicama za naš narod, vreme koje nazivamo “urlajuće dvadesete”.

Miloš Biković, Slobodan Šijan / Promo / Nemanja Miščević

– Ta energija i želja za životom, da se što više sokova iz života isisa, zbog neposrednog susreta sa smrću koje smo kolektivno doživeli, dodala je ulje na vatru na duh vremena koji je nosio predznak oslobađanja od svih prethodnih moralnih stega. To je imalo i dobre i loše strane, jednu vrstu moralne i duhovne dezorjentacije, ali i rađanje umetničke slobode i izražavanja načina života. Beograd je bio inspirativan tada i mislim da se to i sada održalo, možda ne istim plamenom, ali mislim da svakako i dalje tinja – rekao je glumac.

Miloš Biković, Slobodan Šijan / Promo / Nemanja Miščević

Šta je bilo najizazovnije u građenju lika Boška Tokina?

Prvenstveno bih naglasio da je bilo izazovno snimati ovaj film, bez obzira na to što imate najvećeg reditelja na ovim prostorima, bez obzira na to što imate takav glumački ansambl. Imamo i dalje veliki problem da se ovo ostvarenje snimi jer je veoma zahtevno produkciono, a s druge strane ništa se nije promenilo od tog vremena. Citiraću jednog lika iz našeg filma, čiča Iliju Stanojevića koji kaže: “Kada snimaš film niko neće da ti pomogne, a kada je film gotov, svi dođu da te potapšu po ramenu.” Isto je sve i danas.

Miloš Biković, Slobodan Šijan / Promo / Nemanja Miščević

Što se tiče samog junaka teško je održati kontinuitet lika u ovakvim uslovima rada zato što mi ovaj film snimamo od 2019. godine, jer nas je prvo zadesila pandemija, onda se dogodi diskontinuitet u radu, imamo mnoštvo likova, treba držati nit i koncentraciju i zamisao koju imate. Međutim, ja sam dobio od profesora Šijana vrlo konkretne i olakšavajuće indikacije kako treba da gradim lik. Sam scenario je napravljen tako da je poređan kao mnoštvo slika koje su montirane i za koje profesor zna kako će izgledati. Film već postoji, samo što je trenutno u glavi gospodina Slobodana Šijana i mi se sada trudimo da to što je tamo, s nekim našim doprinosom, prenesemo na platno. Sama priča ima nekoliko tokova i vremenskih razdoblja iz budućnosti u prošlost i to može biti veoma zahtevno, pogotovo što ovo nije biografski film, već jedna fantazija, ali vam to daje i jednu dozu slobode u interpretaciji.

Miloš Biković / Promo / Nemanja Miščević

Ko je za vas Boško Tokin?

Boško Tokin je zaboravljena ličnost naše istorije i ova priča osvetljava zatamneli deo naše kulture. Ovim filmom ćemo ga rehabilitovati. Iskren da budem, nisam znao ko je dok nisam pročitao scenario. Mi imamo rupe u kolektivnom sećanju koje su najizraženije u našoj istoriji 20. veka, i zato je važno da se osvetli jedno vreme, istorija našeg filma i kulture Beograda. Tokin je bio progresivni um za to vreme, ali je i bio onakav kakvi su često umetnici – naivan, nepraktičan i zanesenjak. Mi smo te neke osobine prihvatili i malo uveličali i bili smo slobodni u interpretaciji njegovog lika, jer je ovaj film prvenstveno o mladosti i stvaralaštvu, o stvaralačkoj energiji i duhu tog vremena. Kada igrate epohu važno je da osvestite norme tog vremena koje se razlikuje od današnjeg.

Miloš Biković / Promo / Nemanja Miščević

Film nosi naziv po drugom delu naslova izgubljenog ostvarenja koje su svojevremeno snimili Boško Tokin i Dragan Aleksić. U kom kontekstu ćete vi tumačiti frazu “Budi Bog s nama”?

Ta fraza se odnosi na vreme koje su oni živeli. Na mnogo načina se može tumačiti taj naslov, i to je ono što je dragoceno u Šijanovim filmovima – od bukvalnog “Budi Bog s nama”, jer je to bio trenutak u istoriji kada su se svi na neki način odvojili od Boga, do toga da je to jedan bućkuriš i kalambul svega što se u tom trenutku u istoriji događalo i što jedan Boško Tokin to nikako nije mogao da shvati i prihvati. Sve što su oni tada radili bilo je takvo da bi se jedan normalan i čestit čovek u to vreme krstio i govorio “Budi Bog s nama”. Oni su bili šokantni za svoju sredinu, a iz druge perspektive, bili su naivni i odvojeni od realnosti. Danas bismo mi svakako morali da naučimo da gledamo svet iz više perspektiva.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike