Haos zbog Skarlet Džohanson i veštačke inteligencije: Čiji je glas?

20.05.2024 | 16:20

Open AI je na svom blogu istakla da glas potiče od anonimne glumice i da nije izabran da bude "imitacija" glasa holivudske zvezde

Copyright Profimedia

Kalifornijska kompanija za razvoj veštačke inteligencije Open AI saopštila je da će povući jedan od pet glasova koji koristi audio verzija njenog AI modela Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT), nakon što su korisnici prijavili da isuviše liči na glas holivudske glumice Skarlet Džohanson.

Profimedia
 

Open AI je na svom blogu istakla da glas Skaj (Sky) potiče od anonimne glumice i da nije izabran da bude "imitacija" glasa Skarlet Džohanson, prenosi Blumberg.

Odabrano pet različitih glasova

Kako navodi kompanija, glasovni režim je jedna od najomiljenijih funkcija modela veštačke inteleigencije Čet Dži-Pi-Ti, a firma je kroz pažljiv petomesečni proces selekcije odabrala glasove glumaca koji su nazvani Briz (Breeze), Kov (Cove), Ember (Ember), Džuniper (Juniper) i Skaj (Sky).

Profimedia
 

Blumberg podseća na holivudski film "Ona" (Her) iz 2013. godine o čoveku koji se zaljubljuje u sistem veštačke inteligencije, gde se u jednoj od glavnih uloga pojavljuje Skarlet Džohanson, tačnije njen glas. Radnja filma se odigrava u 2025. godini.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug